Πλεύρης: Περιμένουμε θερινό πανδημικό κύμα, χωρίς πίεση στο ΕΣΥ

Σε αναμονή ενός θερινού πανδημικού κύματος βρίσκονται οι υγειονομικές αρχέςτης χώρας σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Ωστόσο, δεν αναμένεται να επηρεάσει το σύστημα Υγείας, όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, κάλεσε τις « πιο ευάλωτες ομάδες να τηρούν οι ίδιοι κάποια μέτρα αυτοπροστασίας». Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης συνέστησε σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να λάβουν τη τέταρτη δόση.

Αναμενόμενο χαρακτήρισε ο υπουργός ένα νέο κύμα με βάση τα δεδομένα στην Ευρώπη αλλά και στην Νότια Αφρική. Ειδικότερα, η χώρα μας άργησε να κάνει άρση των μέτρων οπότε τέτοια φαινόμενα  εμφανίστηκαν στη συνέχεια. Ακόμη και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων διεθνώς δεν προέκυψαν βαριές νοσήσεις, όπως παρατήρησε ο κ . Πλεύρης.

Δεν χρειάζονται νέα μέτρα

Την λήψη περιοριστικών μέτρων, χαρακτήρισε ο κ. Πλεύρης, ανούσια λόγω των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, ενώ προκύπτουν επαναλοιμώξεις. «Και επιπλέον βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται σε έντονο βαθμό και στη χώρα μας οι υπομεταλλάξεις αυτές της Όμικρον που έχουν ένα χαρακτηριστικό» πρόσθεσε ο υπουργός. Μπορεί ο εμβολιασμός και η νόσηση να  δημιουργούν μία φυσική ανοσία,  δεν διασφαλίζεται όμως ότι όποιος μολυνθεί δεν θα νοσήσει,  αλλά ότι δεν θα νοσήσει βαριά, όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης. Από τα μοντέλα για τον έλεγχο της πανδημίας δεν προκύπτουν δεδομένα που να ανησυχούν τις αρχές καθώς φαίνεται ότι δεν θα επιφέρουν πίεση στο ΕΣΥ, με  νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ.

Όσο για  κάποια αυξημένα κρούσματα σε τοπικές κοινωνίες ο ίδιος σχολίασε «το 37% ( σ.σ ανοδική τάση της Μυκόνου) από μόνο του δεν λέει κάτι. Γιατί αυτή τη στιγμή γίνονται πολύ πιο περιορισμένα τεστ από ότι γίνονταν, οπότε προφανώς πληθυσμός που κάνει τεστ σημαίνει ότι έχει κατά βάση και συμπτώματα. Γιατί δεν έχουμε πια τα τεστ που γίνονταν μαζικά για να πάνε στην εργασία τους».

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές, όπως συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο,  θα προετοιμαστούν, αλλά ο σχεδιασμός που θα εφαρμοστεί, θα εξαρτηθεί από την  πίεση στα νοσοκομεία.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*