Τι λέει η Moody’s για τη συμφωνία Alpha – Eurobank

Μεγαλύτερο «πλήγμα» θα υποστεί η Eurobank, αν δεν προχωρήσει η συγχώνευση με την Alpha Bank, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Moody’s. Εφόσον η ζημία από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι 70% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, τότε εκτιμούν ότι το πλήγμα θα είναι στα 3,8 δισ. περίπου για τη Eurobank και στο 1,6 δισ. για την Alpha.

 Σύμφωνα με τη Moody’s, η συνολική έκθεση της Eurobank στο ελληνικό κρατικό χρέος, αν εξαιρεθούν τα έντοκα γραμμάτια (και οι προνομιούχες υπέρ του δημοσίου – 950 εκατ. ευρώ), είναι 7,3 δισ., ενώ της Alpha 3,9 δισ. (με προνομιούχες 940 εκατ.). 

Οι αναλυτές της Moody’s επισημαίνουν τις διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις των δύο τραπεζών και εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ώστε αυτή η συμφωνία να προχωρήσει όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, υπονομεύοντας τα οφέλη που θα είχαν οι δύο τράπεζες, συμπεριλαμβανόμενης της κεφαλαιακής ενίσχυσης που είχε προεξοφληθεί με την εμπλοκή των επενδυτών από το Κατάρ.

Αν η συμφωνία καταρρεύσει, τότε η Moody’s εκτιμά ότι και οι δύο τράπεζες, θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.