Πλήγμα στα διαθέσιμα των εταιρειών από τις καταστροφές στο κέντρο

«Φωτιά» στα διαθέσιμα και τα αποθέματα των ασφαλιστικών εταιρειών φαίνεται πως έβαλαν οι εκατοντάδες κουκουλοφόροι, προχθές Κυριακή, προκαλώντας καταστροφές που πλησιάζουν τα 50 εκατ. ευρώ, σε περισσότερα από 150 εμπορικά καταστήματα της Αθήνας, 17 υποκαταστήματα τραπεζών, 10 ιστορικά ακίνητα της πόλης, καθώς και σε δεκάδες ίσως εκατοντάδες αυτοκίνητα και δίκυκλα.
 
Με τις ακραίες αντιδράσεις τους στην ψήφιση του νέου μνημονίου, πέρα από το χάος το οποίο δημιούργησαν στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξαν έναν νέο λογαριασμό αποζημιώσεων για τις ασφαλιστικές εταιρείες, που βάσει των πρώτων εκτιμήσεων θα είναι κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
 
Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, στη λίστα με τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους κουκουλοφόρους περιλαμβάνονται:
 
-45 επιχειρήσεις ένδυσης – υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.α. που υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς,
– 17 τράπεζες,
– 4 βιβλιοπωλεία,
– 5 πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα,
– 70 καταστήματα ένδυσης – υπόδησης, καθώς και
– 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.
 
Στο λογαριασμό των αποζημιώσεων θα περιληφθεί, μεταξύ άλλων, η αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών σε κτίρια των Alpha Bank, Eurobank και Τραπέζης Κύπρου.
 
Υψηλοί θα είναι και οι λογαριασμοί για την κάλυψη των ζημιών στους ιστορικούς κινηματογράφους Αττικόν και Απόλλων στην οδό Σταδίου, αλλά και στο σινεμά Άστυ στην οδό Κοραή. Αποζημιώσεις θα καταβληθούν και για τις λεηλασίες και εν γένει τις καταστροφές σε εμπορικά καταστήματα που υπολογίζονται σε 150, αλλά και για τις φθορές και εν γένει τις ζημιές σε αυτοκίνητα και δίκυκλα. Όλα αυτά βέβαια στο βαθμό που υφίστανται ασφαλιστήρια συμβόλαια για την κάλυψη ανάλογων κινδύνων.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές της Κυριακής θα καταβληθούν σε μια περίοδο κατά την οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες πλήττονται άμεσα από την κρίση, έχοντας να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη νέα παραγωγή, τις αυξημένες ακυρώσεις ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αλλά και τις επιπτώσεις του PSI+, ενώ έπεται και η εφαρμογή του Solvency II.
 
Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το IW, αναφερόμενοι στα όσα προκάλεσαν οι κουκουλοφόροι την Κυριακή, τόνισαν ότι ασφαλείς εκτιμήσεις δεν μπόρεσαν να γίνουν χθες κατά κύριο λόγο διότι στις περισσότερες περιπτώσεις καταστροφών οι πραγματογνώμονες δεν διενήργησαν αυτοψίες, καθότι από την Πυροσβεστική κρίθηκε ότι θα ήταν επικίνδυνο να εισέλθουν στους κατεστραμμένους χώρους.