«Κοντόφθαλμη» η αγορά… προς το παρόν

Η αγορά για ακόμα μια φορά φαίνεται να κοιτάει το δέντρο και όχι το δάσος με την πρακτική αυτή να βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση της Ελλάδας, μερικές μόνο ώρες μετά την έγκριση του δεύτερου Μνημονίου από το ελληνικό κοινοβούλιο. Φυσικά, η εξέλιξη αυτή έτυχε θερμής υποδοχής από τις αγορές αφού προς το παρόν βάζει απότομα φρένο στο ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου συρρικνώνονται σήμερα. Ενδεικτικά, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου που τον περασμένο Ιανουάριο εκτινάχθηκε στο 17%, υποχωρεί σήμερα στο 12,25% περίπου.

Αυτό δικαιολογεί και τα κέρδη ανακούφισης στις μετοχές και το ευρώ ενόψει του επόμενου ραντεβού που δεν είναι άλλο από την έκτακτη συνάντηση του Ecofin την Τετάρτη και τις συζητήσεις για το PSI. Για το τελευταίο «φλέγον» ζήτημα έχει ανοίξει ένα θέμα εφαρμογής ρήτρων συλλογικής δράσης στους ιδιώτες πιστωτές-αναγκάζοντας το σύνολο των κατόχων ελληνικού χρέους να επωμιστούν ζημίες παρά την αντίθεσή τους (θέμα που θίγει την εθελοντική βάση του ίδιου του εγχειρήματος). Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή ο οίκος S&P απείλησε ότι αν εφαρμοστεί μια τέτοια ρήτρα θα θεωρηθεί ως επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας.

Επομένως, με ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι συνομιλίες για την ανταλλαγή ομολόγων είναι ικανές να αναταράξουν τα αισιόδοξα νερά. Επίσης, μακροπρόθεσμα το «κλειδί» για τις αγορές παραμένει και πάλι η εφαρμογή των μέτρων και η υλοποίηση των στόχων.

Οικονομικές ανακοινώσεις σήμερα δεν υπάρχουν, ενώ η δημοπρασία στην Ιταλία, αν και θετική, δεν κατάφερε να ασκήσει σημαντική επιρροή στο ευρώ. Ειδικότερα, η Ιταλία άντλησε συνολικά 12 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια με αποδόσεις χαμηλότερες σε σχέση με αντίστοιχες προηγούμενες δημοπρασίες.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το EURUSD ενισχύθηκε πάνω από το 1,3280 χωρίς, όμως, να επιχειρεί να διασπάσει το 1,3300. Σε σχέση με το γεν βρέθηκε να διαπραγματεύεται ακόμα και λίγο πάνω από τα 103,00 γεν.