Μετά την Ελλάδα τη σκυτάλη παίρνει η ΕΚΤ

Το ανοδικό momentum «συντηρείται» στις αγορές παρά τις συνεχείς χρονικές μετατοπίσεις της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα και της επικείμενης συμφωνίας πάνω στα νέα μέτρα που επιβάλλει η νέα μνημονιακή σύμβαση. Το ευρώ διαπραγματεύεται σε υψηλά 2 μηνών έναντι του δολαρίου (1,3270), ενώ σε σχέση με το γεν διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από το 102,00. Με το σημερινό οικονομικό ημερολόγιο να είναι κενό από ανακοινώσεις, το ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά στην Ελλάδα και στις αποφάσεις των κομμάτων που επεξεργάζονται τα εναλλακτικά σενάρια του μνημονίου, ενώ η εικόνα θα αποσαφηνιστεί μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στις 3 μ.μ.

Αυτό το κλίμα αισιοδοξίας που ξεκίνησε χθες αποτυπώθηκε και στις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων που συρρικνώθηκαν, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος μέσω ενός νέου μνημονίου απομονώνει και τα προβλήματα της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Φυσικά, με τη συνδρομή της ΕΚΤ και των πράξεων απεριόριστης ρευστότητας, οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με λίγους μήνες πριν, τι συμβαίνει, όμως, με την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας;

Έντονες ήταν οι συζητήσεις των προηγούμενων ημερών που θέλουν την ΕΚΤ να επεκτείνει τα LTRO στο 1 τρισ. ευρώ, ενώ αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας, δημοσιεύματα θέλουν τον Mario Draghi να βάζει νερό στο κρασί του και στην άκαμπτη στάση του απέναντι στα ελληνικά ομόλογα, εξετάζοντας ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων με το EFSF, χωρίς, όμως, να επωμίζεται τις απώλειες. Με την ελληνική συμφωνία, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων, να κλείνει σήμερα, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει αύριο, ημέρα ανακοίνωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Αν και οι προοπτικές για την ανάπτυξη δεν είναι θετικές, η αποφυγή του πιστωτικού φόβου έχει καθησυχάσει τις αγορές τουλάχιστον ως προς μια προοπτική λίγων μηνών αργότερα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το USDJPY δοκιμάζει το επίπεδο του 77,00 μια ημέρα μετά την είδηση της «δόλιας» παρέμβασης της Τράπεζας της Ιαπωνίας τον περασμένο Νοέμβρη, η οποία κρατήθηκε μυστική. Ως αποτέλεσμα το ιαπωνικό νόμισμα αποδυναμώθηκε χθες, ενώ καθοριστικής σημασίας για την ισοτιμία παραμένει η συσχέτιση του γεν με τα αμερικανικά ομόλογα Treasuries ειδικά υπό τις προσδοκίες ενός QE3 και τη δέσμευση της Fed να παρατείνει τα χαμηλά επιτόκια έως τα μέσα του 2014. Μάλιστα, το σχετικό δημοσίευμα της WSJ υποστηρίζει ότι η BoJ συνεχίζει να πουλάει γεν έκτοτε, με την ισοτιμία να βρίσκεται «κλειδωμένη» σε περιορισμένο εύρος.