Οδηγίες της ΤτΕ για την αποτίμηση ασφαλιστικών ομολόγων

Έως τις 20 Φεβρουαρίου θα πρέπει να αποτιμήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις ζημιές τους από το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά στοιχεία. Αυτό προβλέπει επιστολή της εποπτικής αρχής μέσω της οποίας καλεί τις εταιρείες να καταθέσουν έως την μεθεπόμενη Δευτέρα στοιχεία, για το πως διαμορφώνεται με ημερομηνία τέλους 2011, το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας. Ο υπολογισμός θα πρέπει να γίνει συνυπολογίζοντας τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι εταιρείες με βάση την τρέχουσα τιμή, αλλά και με βάση την τιμή κτήσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί η διαφορά που προκύπτει για κάθε εταιρεία και οι πρόσθετες ανάγκες σε εποπτικά κεφάλαια.

Εν τω μεταξύ πρόσθετες ζημιές από τη συμμετοχή τους στο PSI θα προκύψουν για τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν διαθέσει στην αγορά ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα (unit linked), με προστασία κεφαλαίου. Η προστασία κεφαλαίου που προβλέπεται σε μια σημαντική κατηγορία αυτών των προϊόντων, μεταφέρει αυτόματα τη ζημιά που θα υποστεί η επένδυση σε ελληνικούς τίτλους στην ασφαλιστική εταιρεία, η οποία θα πρέπει να καλύψει έναντι του ασφαλισμένου, τη διαφορά στην τιμή αποτίμησης αυτών των προϊόντων σε σχέση με την τιμή αγοράς.

Με δεδομένο ότι η λειτουργία ενός unit linked προϊόντος προσομοιάζει με την απευθείας επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια, οι κάτοχοι αυτών των προϊόντων έχουν υποστεί τη ζημιά στην αποτίμηση των ομολόγων για το σκέλος που συνδέεται φυσικά με την επένδυση σε ελληνικούς τίτλους, εκτός και αν η ασφαλιστική εταιρεία, έχει εγγυηθεί το αρχικό επενδυμένο κεφάλαιο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, η αγορά των επενδυτικών προϊόντων με βάση τα στοιχεία του 2011 ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό που φθίνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, με δεδομένη την τάση ρευστοποίησης πολλών επενδυτικών προϊόντων, λόγω της πτώσης των τιμών στην αγορά. Σημειώνεται ότι το μέγεθος της αγοράς των επενδυτικών προϊόντων ήταν της τάξης των 728 εκατ. ευρώ το 2007, για να μειωθεί 560 εκατ. ευρώ το 2008, στα 372 εκατ. ευρώ το 2009 και στα 282 εκατ. ευρώ το 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή που απέστειλε η Ένωση προς την εποπτική αρχή, θέτει το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος καλείται να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα λογιστικά, φορολογικά και εποπτικά χωρίς πολλά περιθώρια αντίδρασης.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το λογιστικό χειρισμό των ομολόγων, η Ένωση ζητά -και επισήμως πλέον- τη σταδιακή λογιστικοποίηση της όποιας ζημιάς ανακύψει προκειμένου η μεταφορά της στα αποτελέσματα των εταιρειών να γίνει σε διάστημα 10 ετών και να μην επιβαρυνθεί η φετινή χρήση με υπέρογκα ποσά. Από την πλευρά της Τ.τ.Ε., πληροφορίες αναφέρουν ότι, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό, όμως για πολύ μικρότερο διάστημα – δύο ή το πολύ τριών ετών.

Για το φορολογικό χειρισμό των ζημιών που θα ανακύψουν από τα ομόλογα η Ένωση ζητεί από την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέμβει νομοθετικά ώστε να αναγνωριστεί η έκπτωση της ζημιάς αποτίμησης από τα ακαθάριστα φορολογικά έσοδα, όπως  και η δυνατότητα μεταφοράς της φορολογικής ζημιάς μέχρι εξαντλήσεώς της. Ζητεί επίσης οι εταιρείες να μην καταβάλλουν προκαταβολή φόρου για την τρέχουσα χρήση.

Τέλος, σχετικά με τον εποπτικό χειρισμό των ομολόγων ζητεί από την Τ.τ.Ε. να παραταθεί η ισχύουσα ειδική ρύθμιση σχετικά την αποτίμηση των κρατικών τίτλων και για τη χρήση του 2012, ώστε οι εταιρείες να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω κεφαλαιακά.