ΟΑΣΕ: Όχι στις ενοποιήσεις των Επικουρικών Ταμείων με το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ

Την έντονη αντίθεση της στα σχέδια της κυβέρνησης για τις ενοποιήσεις Επικουρικών Ταμείων με το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ δηλώνει η ΟΑΣΕ σε ανακοίνωση της, όπου αναφέρει ότι «το Επικουρικό μας Ταμείο (ΤΕΑΑΠΑΕ) είναι υγιέστατο, πλεονασματικό και με βάση όλες τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μπορεί να επιβιώσει ανεξάρτητο και μάλιστα αυξάνοντας αν θέλει και τις παροχές του. Αυτό το εγγυάται η σημερινή περιουσία του, η έλλειψη εισφοροδιαφυγής και η προοπτική περαιτέρω αύξησης των ασφαλισμένων του.

Όσον αφορά τα χρήματα του Ταμείου η ομοσπονδία αναφέρει ότι η περιουσία του Επικουρικού μετά από το haircut κινδυνεύει να υποστεί μείωση κατά 40% και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση έτσι θα χαθούν «400 εκατ. ευρώ από τον κόπο των εργαζομένων και εργοδοτών του κλάδου. Το ΤΕΑΑΠΑΕ και η περιουσία του είναι δημιούργημα του κλάδου μας και ποτέ δεν έχει επιβαρύνει κανέναν άλλο. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της φιλοσοφίας που ήθελε τον κάθε κλάδο να φροντίζει, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητές του, για μια επιπλέον σύνταξη για τους εργαζόμενούς του. Ακριβώς γι’ αυτό και το ταμείο ασφαλίζει τόσο τους μισθωτούς όσο και τους εργοδότες ή τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο. Τα αποθέματά του ( 1δις €) είναι το αποτέλεσμα πολλών χρόνων αποταμίευσης και χρηστής διαχείρισης των χρημάτων των εργαζομένων και των εργοδοτών του κλάδου».  

«Η Ομοσπονδία διαφωνεί κατηγορηματικά και καταγγέλλει τον επιχειρούμενο αφανισμό του Επικουρικού μας Ταμείου και απαιτεί την εξαίρεσή του από την σχεδιαζόμενη ενοποίηση.  Δηλώνει ότι η επιχειρούμενη εξαφάνιση των αποθεματικών του μέσω της ενοποίησης και του «κουρέματος» θα θεωρηθεί πράξη «κλοπής» και θα έχει την ανάλογη αντιμετώπιση». 

Η ΟΑΣΕ πραγματοποίησε ήδη συναντήσεις με τον Φ.Κουβέλη, Α. Τσίπρα και τον Τομεάρχη Εργασίας της Ν.Δ., κ. Ν. Νικολόπουλο αλλά και τον αρμόδιο υπουργό. «Συνεργαζόμαστε», αναφέρεται στην ανακοινώσει «με ειδικούς νομικούς για τις απαιτούμενες νομικές ενέργειές μας. Προετοιμάζουμε και  και οργανώνουμε  την αντίδραση των εργαζομένων – ασφαλισμένων των ταμείων μας στην σχεδιαζόμενη καταστροφή της επικουρικής μας ασφάλισης. Είναι υπόθεση όλων μας να προστατεύσουμε την περιουσία μας και τις επικουρικές μας συντάξεις».