Το ευρώ «βλέπει» τα 1,34 δολάρια

Αν και η τεχνική ανάλυση δείχνει πιθανή επέκταση της ανόδου του ευρώ προς την περιοχή του 1,3400 πριν από μια σταθεροποίηση και υποχώρηση, οι θεμελιώδεις εξελίξεις δεν είναι θετικές για το ενιαίο νόμισμα. Άλλωστε η πορεία του ευρώ κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις ήταν λίγο παράδοξη καθώς οι επενδύσεις που σχετίζονται με το ρίσκο ενισχύονταν παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν τη Δευτέρα και παρ’ όλο που εκκρεμεί ακόμα μια συμφωνία για το ελληνικό PSI

Αν και οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο, δεν υπάρχει πρόθεση υλοποίησης έως το 2013, παρά την τρέχουσα αστάθεια που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης. Επίσης, οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων άρχισαν πάλι να διευρύνονται, ενώ το σενάριο μιας ελληνικής χρεοκοπίας επανεμφανίζεται.

Εκτιμούμε ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που να στηρίζουν μια νέα άνοδο του ευρώ και των νομισμάτων ρίσκου αν υπολογίσουμε την πραγματικότητα ενός ασταθούς και ευάλωτου στο ρίσκο παγκόσμιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. 

Ενδεχομένως, το μοναδικό νόμισμα που η πορεία του έχει λογική είναι το γεν, το οποίο αναρριχήθηκε σε νέα πολυήμερα υψηλά έναντι του δολαρίου απειλώντας να επαναδοκιμάσει ή να διασπάσει τα ιστορικά υψηλά του Οκτωβρίου (ιστορικά χαμηλά του USDJPY στο 75,55). Το γεν ενισχύεται σε περιβάλλον αποστροφής ρίσκου και κατάφερε να ξεπεράσει ισχυρές πολυήμερες αντιστάσεις, ένδειξη ότι η εικόνα του ρίσκου μεταβάλλεται.

Παρ’ όλα αυτά, συστήνουμε να παραμείνουμε εκτός συναλλαγών προς το παρόν μέχρι να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα από την πορεία των νομισμάτων ή έως ότου το ευρώ πορευτεί προς το 1,3400 έναντι του δολαρίου. 

Αν το ευρώ καταφέρει να διαπραγματευτεί πάνω από τα υψηλά της Δευτέρας, είναι πιθανό να δοκιμάσει τον ΚΜΟ 100 ημερών, κοντά στα 1,3400 δολάρια. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε επιθετικές πωλήσεις. Θα αναζητήσουμε ευκαιρίες πώλησης όλων των νομισμάτων έναντι του δολαρίου αν το EURUSD διαπραγματευτεί στο 1,3400 τις επόμενες συνεδριάσεις.