Η KPMG στην αποτίμηση των υποχρεώσεων των Ασπίς και Commercial

Στην πρόσληψη της KPMG για την επαλήθευση της αποτίμησης του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος, αναμένοντας έως το τέλος Φεβρουαρίου την ολοκλήρωση της διαδιακασίας επαλήθευσης των υποχρεώσεων των δύο εταιρειών.

Το έργο της KPMG θα επικεντρωθεί στην πιστοποίηση της αποτίμησης των υποχρεώσεων που έχει κάνει ήδη ο επόπτης χαρτοφυλακίου ζωής, που ολοκληρώθηκε και επισήμως την περασμένη Παρασκευή με την εξέταση των ενστάσεων που κατατέθηκαν και την οριστικοποίηση των απαιτήσεων των ασφαλισμένων.

Ο σχετικός κατάλογος κατατέθηκε ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία αναλαμβάνει πλέον να υλοποιήσει και το διαγωνισμό για την εξεύρεση τυχόν ενδιαφερομένων που θα θελήσουν να αναλάβουν μέρος ή το σύνολο του χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται στα τέλη Μαρτίου, αλλά οι ελπίδες για την εξεύρεση αγοραστή παραμένουν περιορισμένες με δεδομένο τον εκμηδενισμό σχεδόν της περιουσίας που άφησαν πίσω τους οι δύο εταιρείες.

Η διαδικασία της αποτίμησης επιβεβαίωσε την ύπαρξη 260.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων που δικαιούνται αποζημίωσης, από τα οποία τα 200.000 περίπου είναι συμβόλαια της Ασπίς Πρόνοια, ενώ 60.000 είναι τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής της Commercial Value.

Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων προσεγγίζει το 1 δις ευρώ και αφορά κατά κύριο λόγο αποζημιώσεις της Ασπίς Πρόνοια, που ανέρχονται στα 631 εκατ. ευρώ, ενώ στα 332,6 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι εκκρεμείς απαιτήσεις της Commercial Value, από τις οποίες τα 206 εκατ. ευρώ είναι απαιτήσεις που έχουν αναγνωριστεί για τον κλάδο ζωής. 

Στα 631 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων που άφησε πίσω της η Ασπίς Πρόνοια, περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις των επενδυτικών προγραμμάτων, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 390 εκατ. ευρώ, αλλά το ποσό που αναγνωρίζεται από τον επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής, δεν ξεπερνά τα 125 εκατ. ευρώ. 

Δραστικά άλλωστε έχουν περικοπεί οι αποδόσεις των κλασικών προγραμμάτων, που υπολογίστηκαν με καθαρό επιτόκιο 1,75%, αντί του 3,35% που υπόσχονταν η εταιρεία, ενώ οι υποχρεώσεις από τα ομαδικά συμβόλαια, με κυριότερο το ομαδικό συμβόλαιο της εταιρείας ΛΑΡΚΟ, ανέρχονται στα 30 εκατ. ευρώ.