Μειώθηκε κατά 7,3% το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Τον Νοέμβριο του 2011 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 2.303 εκατ. ευρώ, κατά 180 εκατ. ευρώ ή 7,3% μικρότερο από εκείνο του Νοεμβρίου 2010.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε κατά 164 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 229 εκατ. ευρώ ή 22,5%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 63 εκατ. ευρώ ή 2,9%. Επίσης, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν κατά 177 εκατ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 305 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 133 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των καθαρών εισπράξεων κυρίως από υπηρεσίες μεταφορών και δευτερευόντως από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ και οι καθαρές πληρωμές για “λοιπές” υπηρεσίες περιορίστηκαν σημαντικά σε σχέση με το Νοέμβριο του 2010. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 12,5% το Νοέμβριο του 2011, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος τον ίδιο μήνα μειώθηκαν κατά 21,6%. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, αλλά μειώθηκαν οι αντίστοιχες πληρωμές κατά 13,0%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 19,2%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 63 εκατ. ευρώ, επειδή αυξήθηκαν οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα μεγαλύτερο κατά 55 εκατ. ευρώ από εκείνο του Νοεμβρίου του 2010, αντανακλώντας άνοδο των καθαρών μεταβιβαστικών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως προς την ΕΕ) κατά 71 εκατ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)