«Κλειδί» για το δολάριο η απόφαση της FOMC

Αν και είναι δύσκολο να φανταστούμε σημαντικές ειδήσεις πέρα από το μέτωπο της Ευρωζώνης, σήμερα η προσοχή στρέφεται στην απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις γύρω από την πιθανότητα ενός νέου προγράμματος στήριξης της οικονομίας καθώς και το χρονικό ορίζοντα διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα. Η όποια ένδειξη θα άνοιγε το δρόμο κύματος απωλειών στο δολάριο. Ωστόσο, θεωρούμε κάτι τέτοιο απίθανο δεδομένης της σταθερής ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Αντίθετα, η Fed θα μπορούσε να αντιστρέψει την πολιτική της.

Αναφορικά με το ευρώ, εκτιμούμε ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου με τους επενδυτές που στηρίζουν την πτώση του νομίσματος, να αναζητούν περισσότερες ενδείξεις για το ελληνικό PSI πριν τελικά ανοίξουν θέσεις πώλησης στο ευρώ. Η στρατηγική στηρίζεται στο γεγονός ότι μια θετική κατάληξη στο ελληνικό PSI θα τροφοδοτούσε μια νέα ανοδική αντίδραση για το ευρώ πριν υποχωρήσει και πάλι το νόμισμα εν μέσω των ευρύτερων και βαθύτερων προβλημάτων της Ευρωζώνης. Προβλέπουμε την πιθανότητα ανόδου του ευρώ προς το 1,3500 τις επόμενες ημέρες όπου και θα μπορούσαμε να σορτάρουμε το νόμισμα. Η ισοτιμία EURUSD είναι κλειδωμένη σε μια καθορισμένη πτωτική τάση από τα υψηλά του 2008, η οποία δείχνει αποδυνάμωση τους επόμενους μήνες προς το 1,2000.

Το δολάριο Αυστραλίας δεν επηρεάστηκε αρνητικά από τα αδύναμα στοιχεία απασχόλησης της περασμένης εβδομάδας, ενώ τα πρόσφατα στοιχεία πληθωρισμού δεν ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων, ανοίγοντας το δρόμο νέας ανόδου του νομίσματος. Παρ’ όλα αυτά, παραμένουν τα ρίσκα υποχώρησης από τα τρέχοντα επίπεδα και εκτιμούμε ότι ευνοείται η αγορά του νομίσματος στα χαμηλά. Η RBA (Τράπεζα της Αυστραλίας) είναι πιθανό να επεκτείνει την πολιτική στήριξης στην επόμενη συνεδρίαση αν η οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης. Τέλος, το γεν βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων και αναμένουμε νέα πτώση με το USDJPY να επιταχύνει την άνοδο πάνω από το 78,30 και προς το σημαντικό επίπεδο αντίστασης του 79,55 τις επόμενες ημέρες.