Το PSI και ο κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας τα βασικά θέματα

Θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα ή όχι; Αυτή είναι η ερώτηση στο μυαλό του καθενός και ενώ την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε ότι η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει κάτι τέτοιο, οι εξελίξεις εντός του Σαββατοκύριακου μείωσαν αυτές τις πιθανότητες και πλέον είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με την αστάθεια και την αβεβαιότητα που έχουν επηρεάσει το ευρώ από την έναρξη της ασιατικής συνεδρίασης. 

Η σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών (18:00) θα βρίσκεται στο στόχαστρο των επενδυτών, οι οποίοι θα περιμένουν από την ΕΕ και το ΔΝΤ να δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα των προθέσεών τους σχετικά με την Ελλάδα.

Άλλα σημαντικά θέματα στη σημερινή συνάντηση θα είναι οι λεπτομέρειες σχετικά με το μηχανισμό σταθερότητας (ESM). Και σε αυτό το θέμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να πιέζουν για σημαντική αύξηση των πόρων του μηχανισμού και τη Γερμανία να μην είναι διατεθειμένη να συμβάλει σε μια αύξηση.

Τεχνικά, ακόμα και με τη πρόσφατη πτώση του ευρώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, η ισοτιμία EUR/USD παραμένει σε ανοδική τροχιά και εκτιμούμε ότι υπάρχουν πιθανότητες για επιπρόσθετη άνοδο και αυτήν την εβδομάδα. Αν και γενικότερα παραμένουμε απαισιόδοξοι στο μεσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, αναζητούμε μια κίνηση προς την περιοχή του 1,3200-1,3500 προτού υπάρξει μια νέα κορυφή.

Η ισοτιμία EUR/JPY θα μπορούσε επίσης να προσφέρει κάποια κέρδη και αυτή την εβδομάδα μετά από το σχηματισμό πυθμένα στη περιοχή των 97,00 γεν (ιστορικά χαμηλά) και την αντιστροφή. Τις επόμενες ημέρες εκτιμούμε ότι η ισοτιμία θα μπορούσε να κινηθεί μέχρι και τα 105,00 γεν.

Τόσο το ζεύγος AUD/USD όσο και το NZD/USD παραμένουν σε ανοδική τάση, αλλά συνεχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες να τοποθετηθούμε αντίθετα σε αυτό το ανοδικό ράλι. Τα μακροοικονομικά στοιχεία και για τις δυο οικονομίες δεν ήταν τόσο ευνοϊκά, με τη Νέα Ζηλανδία να παρουσιάζει πιο αδύναμα οικονομικά στοιχεία σε σχέση με τη προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στην Αυστραλία τα στοιχεία για την απασχόληση ήταν εκτός των εκτιμήσεων ενώ και ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος.