Merill Lynch: Στο «χείλος του γκρεμού» η παγκόσμια οικονομία

Οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε επενδύσεις που προσφέρουν υψηλή απόδοση, διαθέτουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και παρέχουν ευκαιρίες διαφοροποίησης ενόψει εκτιμήσεων που θέλουν την παγκόσμια οικονομία να αποφεύγει την ύφεση, αλλά να περιορίζεται από έναν εύθραυστο ρυθμό ανάπτυξης το 2012. Αυτή είναι η άποψη του κ. Johannes Jooste, Senior Portfolio Strategist για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA) στη Merrill Lynch Wealth Management, και συντάκτη της έκθεσης Merrill Lynch Wealth Management Year Ahead 2012.

Οι αναδυόμενες αγορές θα σύρουν το χορό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να φτάσει το 3.7%. Ελαφρά βελτιωμένη, στο 1.9%, θα εμφανιστεί η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα θα ωφεληθεί από μια ήπια προσγείωση (soft landing), σχολιάζει ο κ. Jooste. 

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού

Στις ώριμες οικονομίες, η πιεστική ανάγκη για μείωση του χρέους, σε συνδυασμό με τις ασθενικές επιχειρηματικές επενδύσεις και τις εύθραυστες τιμές των περιουσιακών στοιχείων, απειλούν να οδηγήσουν σε παγκόσμια ύφεση. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ανάλυση της Merrill Lynch Wealth Management για το 2012, η παγκόσμια κατάρρευση μπορεί να αποφευχθεί. H Κίνα αναμένεται να δει την οικονομία της να επιβραδύνεται αλλά και να ωφελείται από την ήπια προσγείωση (soft landing) καθώς οι κινεζικές Αρχές θα κινηθούν από τις αρχές του 2012 προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης της οικονομίας.

“Το 2013, βλέπουμε την κινεζική οικονομία να μεγεθύνεται με ρυθμό 8.6%, μικρότερο σε σύγκριση με το 9.2% που αναμένεται για τη φετινή χρονιά,” σημειώνει ο κ. Jooste. Ο υψηλότερος πληθωρισμός και η επιβράδυνση των επενδύσεων αποτελούν τους βασικούς κινδύνους για την οικονομία της Κίνας. Η Ινδία και η Ρωσία θα πρέπει να διατηρήσουν τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης του 2011 (για το 2011, η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 4% στη Ρωσία και το 7.5% στην Ινδία).

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να στηρίξει την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ, προκειμένου να καταπολεμηθεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας και να διατηρηθούν τα σημερινά επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το 2014, σχολιάζει ο κ. Jooste. Στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (Καναδάς, Ευρωζώνη, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία), οι καταναλωτές θα ωφεληθούν από τη χαλάρωση του πληθωρισμού, ενώ η ανάπτυξη θα κινηθεί στα ισχνά επίπεδα του 1.1%, για το σύνολο των οικονομιών, δηλαδή κάτω από το 1.4% που αναμένεται για το σύνολο του 2011.

Στην Ευρωζώνη, μια άτακτη χρεωκοπία και/ή η αποχώρηση κάποιας χώρας από το κοινό νόμισμα αποτελούν το κυριότερο ρίσκο. Άλλες, εν δυνάμει, αρνητικές εξελίξεις περιλαμβάνουν τη συνεχιζόμενη πολιτική παράλυση της Ευρώπης, τη μόλυνση άλλων περιοχών εξαιτίας της απομόχλευσης της Ευρωζώνης, την πιθανότητα συναλλαγματικού πολέμου, τον κίνδυνο απότομων μαζικών αναλήψεων από την πλευρά των καταθετών (bank runs) και τα υπερβολικά αυστηρά μέτρα λιτότητας. Παρόλα αυτά, η Ευρώπη θέτει υποψηφιότητα και για θετικές εκπλήξεις, σημειώνει ο κ. Jooste.

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να κινηθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο όσον αφορά την αντιμετώπιση του χρέους κρατών και τραπεζών μέσω της εκτύπωσης νέου χρήματος, όμως υπάρχει η πιθανότητα να δούμε μια τέτοια απόφαση να υλοποιείται αφού θα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης. Δεύτερον, εάν η ΕΚΤ προχωρούσε σε μια ξαφνική και μεγάλη μείωση των επιτοκίων στο 0.5%, η κίνηση αυτή ενδεχομένως να βελτίωνε τις προοπτικές της Ευρωζώνης. Ο συνδυασμός μιας ασθενέστερης ευρωπαϊκής οικονομίας και μιας πιο δραστήριας κεντρικής τράπεζας, είναι πιθανό να οδηγήσει στην εξασθένιση του ευρώ κατά τη διάρκεια του 2012. Ένα υποτιμημένο νόμισμα θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη στην Ευρωζώνη εν όψει της εξασθένισης της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες στο εσωτερικό της.
 
Οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και η περαιτέρω εξασθένιση των καταναλωτών στη Μ. Βρετανία, είναι πιθανό να οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας σε ακόμη μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση. Όμως, ίσως ούτε και μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση της ύφεσης στη Μ. Βρετανία, το πρώτο εξάμηνο του 2012. “Κι ενώ τα τωρινά οικονομικά προβλήματα είναι πολύ διαφορετικά από όσα είχαμε ζήσει σε προηγούμενους κύκλους, το 2011 κατέδειξε την ανεπάρκεια των κινήσεων όσων διαμορφώνουν την οικονομική πολιτική. Η έλλειψη συντονισμού στο εσωτερικό και το εξωτερικό ήταν μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις του 2011,” αναφέρει ο κ. Mr Jooste. “Μια καλύτερα συντονισμένη απάντηση στο παγκόσμιο πρόβλημα χρέους θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.”

Μειώνονται τα ασφαλή επενδυτικά λιμάνια
    
Σύμφωνα με την ανάλυση της Merrill Lynch Wealth Management για τις προοπτικές του 2012, οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο μιας ακόμη μεγαλύτερης απογοήτευσης,  ενώ βρίσκονται ήδη σ’ ένα περιβάλλον εύθραυστης ανάπτυξης. “Η δυνατότητα να διασφαλιστεί η διαφοροποίηση του συνόλου των επενδυτικών χαρτοφυλακίων περιπλέκεται καθώς μειώνεται ο αριθμός των ‘ασφαλών λιμένων’,” σημειώνει ο κ. Jooste. “Επιλέγουμε μετοχές με καλή μερισματική απόδοση, ποιότητα και αναπτυξιακές προοπτικές.”

“Όσον αφορά την επιλογή μετοχών, προτείνουμε στους επενδυτές το 2012 να επικεντρώνονται στις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που διαθέτουν ισχυρές χρηματοροές και ανοδική μερισματική απόδοση,” σημειώνει ο κ. Jooste. “Εφιστούμε την προσοχή των επενδυτών αλλά δεν προβλέπουμε καταστροφές μέσα στην επόμενη χρονιά. Συνεχίζουμε να τονίζουμε την ανάγκη για ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπιστεί ο συνδυασμός της βραδείας ανάπτυξης και του υψηλότερου κινδύνου, συνδυασμός που αποτελεί και τις νέες ‘φυσιολογικές συνθήκες’ για τις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν περιοδικά ξεσπάσματα των αγορών που θα συνοδεύονται από σημαντικές ζημιές, μεγάλο αριθμό νέων προϊόντων που ποντάρουν στη μεταβλητότητα (volatility bubbles), και συχνές εναλλαγές στρατηγικής του τύπου ‘risk on/risk off’.”

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Merrill Lynch Wealth Management EMEA συνιστά το χτίσιμο θέσεων (overweight) σε μετοχές του αμερικανικού και του αγγλικού χρηματιστηρίου, ως την  πιο αποτελεσματική τοποθέτηση. Οι αμερικανικές εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης αποτελούν την κορυφαία επιλογή, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη αξιοπιστία τους, σε σύγκριση  με παρεμφερείς, μη αμερικανικές εταιρείες, και την επίτευξη κερδοφορίας που θα ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Καταναλωτικά αγαθά, προϊόντα πρώτης ανάγκης και πληροφορική είναι οι τρεις κλάδοι που ξεχωρίζουν, καθώς προσφέρουν τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό ποιότητας κερδών, αποτίμησης και προσαρμογής στο σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον. Η Merrill Lynch Wealth Management EMEA δείχνει, επίσης, την προτίμηση της σε ευρύτερους τομείς με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές, όπως τα καταναλωτικά αγαθά στις αναδυόμενες αγορές και οι υποδομές. “Θα περιμένουμε μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στην Κίνα, πριν αυξήσουμε τις θέσεις μας στις αναδυόμενες αγορές,” λέει ο κ. Jooste.

Παράλληλα, για το 2012 η Merrill Lynch Wealth Management EMEA προτείνει τη μείωση θέσεων (underweight) τόσο στις ευρωπαϊκές, όσο και τις ιαπωνικές μετοχές.  Ενώ η Ιαπωνία αναμένεται να επιστρέψει σε θετική ανάπτυξη μέσα στο 2012, τα εταιρικά κέρδη είναι πιθανό να απογοητεύσουν τους επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές εταιρειών της Ευρωζώνης είναι φτηνές και η στάση των επενδυτών απέναντι τους στο χειρότερο δυνατό σημείο, αλλά ο κ. Jooste προειδοποιεί λέγοντας πως είναι εξαιρετικά νωρίς να επενδύσει κάποιος στην Ευρωζώνη, καθώς το ρίσκο παραμένει πολύ υψηλό. 
 
Όσον αφορά τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμήσουν τους εταιρικούς από τους κρατικούς τίτλους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τόσο τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης, όσο και εκείνα που διαθέτουν διαβάθμιση χαμηλού ή μέσου κινδύνου (investment-grade), με την προτίμηση μας να στρέφεται προς τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Στις τρέχουσες τιμές, η αγορά των ομολόγων υψηλού κινδύνου (high yield market) έχει ήδη προεξοφλήσει ένα λογικό (tolerable) ποσοστό χρεοστασίων. Ειδικότερα, οι επενδυτές θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε κρατικά ομόλογα και τράπεζες των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης.

“Οι ελκυστικές αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων ενσωματώνουν ήδη μια σημαντική αύξηση της πιθανότητας χρεοκοπίας (default), την οποία σε κάθε περίπτωση δεν αναμένουμε να επιβεβαιωθεί. Με την εξαίρεση μιας παρατεταμένης παγκόσμιας ύφεσης, τα κρατικά ομόλογα των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης παραμένουν μη ελκυστικά,” δηλώνει ο κ. Jooste.

Μικρότερες αποδόσεις στα εμπορεύματα
  
Οι προσδοκίες για χαμηλότερο πληθωρισμό καθιστούν τα εμπορεύματα λιγότερο ελκυστικά. Δύο από τις πιο ισχυρές επιλογές του 2011, ο χρυσός και το πετρέλαιο, θεωρείται απίθανο να δώσουν παρόμοιες αποδόσεις και το 2012. Κι ενώ τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά, ο χρυσός είναι πιθανό να συγκρατηθεί εξαιτίας της ανατίμησης του αμερικανικού νομίσματος, όμως ένα επιθετικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη για την κατάκτηση σημαντικά υψηλότερων επιπέδων. Όσον αφορά το πετρέλαιο, ένα ελεγχόμενο επίπεδο προσφοράς θα πρέπει να περιορίσει και μια ενδεχόμενη διολίσθηση της τιμής του.

“Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να προσθέσουμε στις επενδυτικές μας επιλογές και τα εμπορεύματα, εάν η αναθέρμανση της κινεζικής οικονομίας προκύψει νωρίτερα από ό,τι περιμένουμε. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ευνοούνται σημαντικά τα βιομηχανικά μέταλλα, όπως ο χαλκός,” σημειώνει ο κ. Jooste.

Ο κλάδος των εμπορικών ακινήτων, ιδιαίτερα στη Μ. Βρετανία, θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σταθερού εισοδήματος για το 2012. Έμφαση δίνεται στα ‘φιλέτα’ της αγοράς (prime sector), ενώ συνεχίζεται η διαφοροποίηση μεταξύ των ‘φιλέτων’ ή των πολύ καλών περιοχών σε σχέση με τις υπόλοιπες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Merrill Lynch Wealth Management EMEA.

Τρία χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2008-9, οι επενδυτές βρίσκονται για άλλη μία φορά αντιμέτωποι με μεγάλες απομειώσεις στην αξία περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με αυτόν τον καθόλα μη τυπικό οικονομικό κύκλο, λέει ο κ. Jooste. “Το 2012, παρά τις λιγότερες ευκαιρίες για διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ποιότητα και την απόδοση, και παράλληλα να προσανατολίσουν τις επενδυτικές τους επιλογές με τρόπο που θα τους επιτρέψει να εκμεταλλευτούν τις όποιες σημαντικές προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης εμφανιστούν.”