Γ. Σαμολαδάς: Αντιμέτωπος με προκλήσεις ο κλάδος των logistics

Για μια σειρά προκλήσεων με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος στο εγγύς μέλλον ο κλάδος των logistics κάνει λόγο ο κ. Γιάννης Σαμολαδάς, Supply Chain Insurance Consultant, ιδρυτής της μεσιτικής ασφαλιστικής Truck & Cargo Insurance & IRM.

O κ. Σαμολαδάς χαρακτηρίζει «μεγάλο στοίχημα» την απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και εξηγεί τα βήματα στα οποία πρέπει να προβούν επιχειρήσεις και ασφαλιστές για να αποφύγουν τυχόν κινδύνους.

iw? Με ποιες προκλήσεις έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος των logistics την τελευταία τριετία;

απ. Ο κλάδος, κατά την τελευταία τριετία, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά προκλήσεων, όπως είναι οι υποδομές, τα λιμάνια, η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, η ψηφιοποίηση, το ανθρώπινο δυναμικό, οι επενδύσεις σε εμπορευματικά κέντρα και, τέλος, η αναγνωρισιμότητα της Ελλάδας ως διεθνής κόμβος logistics.

iw? Πώς κινήθηκαν τα ασφάλιστρα την περίοδο αυτή; Ανταποκρίνονται οι επιχειρήσεις στο ύψος των περιστάσεων;

απ. Τα ασφάλιστρα τη συγκεκριμένη περίοδο είχαν σταθεροποιητική τάση και οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν είδαν αυξήσεις, απεναντίας σε κάποιους τομείς είδαν και μειώσεις. Η ασφαλιστική αγορά ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις, προστατεύοντας τις επιχειρήσεις από τις ζημιές που φέρνουν τα απρόοπτα, στηρίζοντάς τους κάθε χρόνο με αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

iw? Σε ποιους κινδύνους θεωρείτε ότι υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση στην παρούσα φάση;

απ. Οι cyber κίνδυνοι, η διακοπή των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και οι φυσικές καταστροφές είναι, σήμερα, οι τρεις κορυφαίοι επιχειρησιακοί κίνδυνοι παγκοσμίως για το 2022. Η πανδημία πέφτει από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Allianz.

iw? Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και του κλάδου των μεταφορών-logistics;

απ. Η απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που περνάει μέσα από τα βήματα της διαχείρισης των κινδύνων. Η πανδημία ανέδειξε τον μεγαλύτερο φόβο των επιχειρήσεων, που είναι να μην μπορούν να παράγουν τα προϊόντα τους και να μην μπορεί να γίνει η διανομή τους.

 Την τελευταία τριετία, παρατηρήθηκαν καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις, πολλά ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, καθώς και μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή και τις μεταφορές, λόγω του Covid-19. Η ανθεκτικότητα και ο καλός σχεδιασμός απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους με ένα δυνατό risk management plan γίνεται ολοένα και περισσότερο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μιας επιχείρησης.

iw? Ποιος είναι ο ρόλος της τεχνολογίας προς την κατεύθυνση αυτή;

απ. Η τεχνολογία συμβάλλει όλο και πιο ενεργά στην πιο προσιτή, πλήρη και αποτελεσματική ασφαλιστική κάλυψη της επιχείρησης. Μια σειρά τεχνολογιών, όπως τα smartphones, οι ψηφιακές πλατφόρμες, το blockchain, τα big data, η τεχνητή νοημοσύνη, παρέχουν νέους τρόπους με τους οποίους οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να σχεδιάσουν, να κοστολογήσουν και να προωθήσουν ασφαλιστήρια πολύ πιο εξειδικευμένα και προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε επιχείρησης.

iw? Ποια τα οφέλη του insurable risk management plan για μια επιχείρηση;

απ. Τα οφέλη του risk management plan, και ιδιαιτέρως του “insurable”, δηλαδή της διαχείρισης των ασφαλίσιμων κινδύνων, είναι πολλά, με σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, το γεγονός ότι η επιχείρηση πλέον θα διαθέτει έναν «μπούσουλα»-πλάνο διαχείρισης για τους κινδύνους που την απειλούν. 

Άλλα οφέλη είναι ότι αποκαλύπτονται επιστημονικά, πλέον, κενά στην ασφάλιση ή επικάλυψη, με αποτέλεσμα τα στελέχη και οι επιχειρηματίες να μπορούν να πάρουν καλύτερες αποφάσεις,να αναγνωρίσουν κινδύνους που δεν είχαν ποτέ σκεφτεί, καθώς επίσης να μπορούν και να επικαιροποιούν κάθε χρόνο το πλάνο τους, ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς αλλά και της επιχείρησής τους.

 Τέλος, πολύ σημαντική είναι η υπεραξία που έχει μια επιχείρηση η οποία έχει πλάνο δράσης απέναντι σε απρόοπτα, και το οποίο θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, καθώς και η απελευθέρωση και διάθεση ρευστών διαθεσίμων σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες.

iw? Τι προσφέρει η ασφάλιση στον ευρύτερο κλάδο; Tι πρέπει να προσέξουν επαγγελματίες και ασφαλιστές;

απ. Η ασφάλιση είναι η καλύτερη διασφάλιση της επένδυσης οποιασδήποτε επιχείρησης της ευρύτερης εφοδιαστικής. Κάνει τον επιχειρηματία και τα στελέχη να νιώθουν ασφαλείς και εστιάζουν στην υλοποίηση των επιχειρηματικών τους στόχων.

 Οι επαγγελματίες θα πρέπει να προσέξουν και να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στα ασφαλιστήριά τους, καθώς αυτά θα αποζημιώσουν αυτά που γράφουν. Σίγουρα, ένας έμπειρος και εξειδικευμένος ασφαλιστικός σύμβουλος σε συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο της επιχείρησης μπορούν να βοηθήσουν στο μέγιστο για το καλύτερο δυνατό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

 Εμείς, οι ασφαλιστές, θα πρέπει να προσέξουμε και να καταλάβουμε πρώτα την ανάγκη της επιχείρησης, καθώς και να μεταφέρουμε τη συνολική εικόνα στους underwriters των ασφαλιστικών. Τέλος, θα πρέπει να στεκόμαστε περισσότερο στις εξαιρέσεις των συμβολαίων, έτσι ώστε να γνωρίζει ο επιχειρηματίας και τα στελέχη του τι δεν καλύπτεται, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις των καλύψεων.

iw? Tι προσφέρoυν η Truck & Cargo Insurance και η IRM; Yπάρχουν νέες καλύψεις;

απ. Η Truck & Cargo Insurance είναι, από το 1999, στρατηγικός σύμμαχος του σύγχρονου επιχειρηματία της εφοδιαστικής, καθώς του δίνει πρόσβαση σε όλα τα προγράμματα της αγοράς για την ασφάλιση στόλου φορτηγών, μεταφερομένων εμπορευμάτων και αποθηκών ή εταιρειών logistics, βοηθώντας τον στη σύγκριση και την επιλογή του καταλληλότερου ασφαλιστηρίου.

 H IRM, όπως λέει και το όνομά της (Insurable Risk Management), από το 2019, κάνει διαχείριση ασφαλίσιμων κινδύνων και δεν «πουλάει» ασφαλιστήρια συμβόλαια. Σε συνεργασία με τον επιχειρηματία και τα στελέχη του, παρέχει μια «μελέτη» μέσω της οποίας εντοπίζει, αξιολογεί, ιεραρχεί και ποσοτικοποιεί όλους εκείνους τους κινδύνους που απειλούν την επιχείρηση, βασιζόμενη πάντα στην επιστήμη αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων (risk management) και σύμφωνα με το πρότυπο ISO 31000. Βοηθάει, δηλαδή, την επιχείρηση να δημιουργήσει το δικό της risk management plan και να έχει τα οφέλη στα οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα.

 Όσον αφορά τις νέες καλύψεις που με ρωτάτε, όπως είπαμε και πριν, ο κίνδυνος των διαδικτυακών κινδύνων είναι πρώτος παγκοσμίως. Υπάρχουν ασφαλιστήρια που δίνουν λύση και επαρκή κάλυψη, και ας γνωρίζουν οι αναγνώστες σας ότι υπάρχουν καθημερινά συμβάντα-κυβερνοεπιθέσεις που, για ευνόητους λόγους, κανένας δεν τα διαφημίζει. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συζητήσουν με τους ασφαλιστές τους.

διαβάστε: Σπ. Πετρόπουλος, Μega Brokers: Ο ρόλος της ασφάλισης στην ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας

επίσης: Νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις για τα logistics

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*