«Ξεσκονίζει» το Επικουρικό Κεφάλαιο η ΤτΕ

Εξονυχιστικό έλεγχο στις ζημιές του Επικουρικού Κεφαλαίου, ξεκίνησε η Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο να διαπιστώσει το ακριβές έλλειμμα του φορέα, αλλά και τις διαχειριστικές διαδικασίες που ακολουθούνται στην καταβολή των αποζημιώσεων.
Ο έλεγχος ξεκίνησε αιφνιδιαστικά την προηγούμενη εβδομάδα και προβλέπει την εξέταση όλων των φακέλλων με τις εκκρεμείς ζημιές, προκειμένου να υπολογιστεί με ασφάλεια το ύψος των υποχρεώσεων που θα πρέπει να αποζημιώσει το Επικουρικό Κεφάλαιο τα προσεχή χρόνια.

Οι ζημιές θα εξεταστούν μία προς μία, με έμφαση στις μεγάλες υποθέσεις που είναι και αυτές που επιβαρύνουν υπέρογκα το έλλειμμα του φορέα. Ο έλεγχος ωστόσο δεν θα περιοριστεί στις εκκρεμείς ζημιές. Θα επεκταθεί και στις περιπτώσεις που έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, αλλά και να προσωποποιηθούν ευθύνες στην περίπτωση που διαπιστωθούν διαχειριστικές ατασθαλίες.

Τον έλεγχο, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου περίπου, θα επιβλέπουν δύο ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι θα υπογράφουν και τη σχετική έκθεση που θα συντάσσουν υπάλληλοι του Επικουρικού Κεφαλαίου, επιφορτισμένοι με αυτό το έργο. 

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου ανεβάζει το ύψος των εκκρεμών ζημιών πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις διαδικασίες που ακολουθούνται προχώρησε σε διοικητικές αλλαγές στο εσωτερικό του φορέα. Το υπέρογκο ύψος του ελλείμματος που έχει κληροδοτηθεί μέσα από τις διαδοχικές ανακλήσεις αδειών ασφαλιστικών εταιρειών τα τελευταία χρόνια, κάνει απαγορευτική την ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων, χωρίς μια νομοθετική παρέμβαση που θα θέτει πλαφόν στο ύψος των αποζημιώσεων.