Ελπίδες για το PSI «αποτυπώνει» το ευρώ

Το ευρώ κατάφερε να διασπάσει τη σημαντική αντίσταση του 1,2880 έναντι του δολαρίου υπό τις ελπίδες θετικής κατάληξης για το ελληνικό PSI, ανοίγοντας το δρόμο για ενίσχυση σε ανώτερα επίπεδα, αν συνεχιστεί η δυναμική. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, οι τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους ομολογιούχους θα καθοριστούν έως το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ επιμένει το PSI να γίνει σε εθελοντική βάση. Πληροφορίες μιλούν για κουπόνι τουλάχιστον 4% στα νέα ομόλογα.

Το υψηλό ημέρας που κατέγραψε το EURUSD ήταν στο 1,2916 έχοντας ξεκινήσει τη συνεδρίαση στο 1,2862. Το ενιαίο νόμισμα ενισχύεται πάνω από τα 99 γεν, ενώ ανοδικά διαπραγματεύεται και έναντι της στερλίνας.

Αναφορικά με τις δημοπρασίες ομολόγων, η Γαλλία κατάφερε να δανειστεί με χαμηλότερο κόστος κατά την πρώτη δημοπρασία μετά την υποβάθμισή της σε ΑΑ+, ενώ η Ισπανία άντλησε σχεδόν τα διπλάσια σε σχέση με το στόχο. Ειδικότερα, η Γαλλία άντλησε συνολικά 7,97 δισ. ευρώ από 2ετείς, 3ετείς και 4ετείς τίτλους, ενώ η Ισπανία άντλησε 6,61 δισ. ευρώ από ομόλογα λήξης το 2016, το 2019 και το 2022 έναντι στόχου 4,5 δισ. ευρώ. Όπως έχουμε ξαναπεί, η ζήτηση ομολόγων μακροπρόθεσμη ωρίμανσης είναι σημαντικότερη από αυτή των βραχυπρόθεσμων τίτλων, καθώς αυξάνεται το ρίσκο διακράτησης.

Πάντως, η διάθεση για ρίσκο παραμένει αμείωτη παρά την επανεμφάνιση του οίκου Fitch με απανωτές προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη υποβάθμιση της αξιολόγησης 6 χωρών της Ευρωζώνης από μια έως δύο βαθμίδες στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα ολοκληρώσει τις επαναξιολογήσεις. Επίσης, ο οίκος θεωρεί απίθανο το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας για την Ελλάδα, ενώ διευκρίνισε ότι μια υποβάθμιση της Γαλλίας θα συνεπαγόταν και υποβάθμιση του EFSF.

Παράλληλα, η S&P διακρίνει 40% πιθανότητα εμβάθυνσης της ύφεσης στην Ευρωζώνη, αν και το πρώτο εξάμηνο του 2012 είναι περισσότερο ορατή μια «ήπια ύφεση». Ακόμα προβλέπει εταιρικές υποβαθμίσεις στην Ευρώπη εντός του έτους.