Αναθερμαίνεται ο διάλογος για το Επικουρικό

Νέο κύκλο επαφών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ώστε να δοθεί διέξοδος στο οικονομικό αδιέξοδο του Επικουρικού Κεφαλαίου, επιχειρούν οι ασφαλιστές, μέσω της διοίκησης του φορέα και τη συνδρομή της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
 
Σύμφωνα με πηγές του iw, έχει ήδη υπάρξει μια πρώτη άτυπη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, στο πλαίσιο της οποίας ο υπουργός διαμήνυσε προς την αγορά ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος και είναι διατεθειμένη να επαναφέρει προς ψήφιση στη Βουλή την επίμαχη ρύθμιση ή κάποια «βελτιωμένη» εκδοχή της, υπό την προϋπόθεση ότι οι ασφαλιστές θα έλθουν πρώτα σε συμφωνία με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.
 
Είναι γνωστό ότι οι δικηγόροι ήταν αυτοί οι οποίοι αντέδρασαν στον περιορισμό των αποζημιώσεων μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου και πέτυχαν την απόσυρση της τροπολογίας που κατατέθηκε πριν από λίγους μήνες στη Βουλή, ωστόσο «θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση τότε ο φορέας θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση και στην περίπτωση αυτή θα διακοπεί κάθε καταβαλλόμενη αποζημίωση» αναφέρει παράγοντας της αγοράς με τον οποίο συνομίλησε το iw.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε πως πλέον στόχος του κλάδου είναι να ανοίξει «παράθυρο» διαλόγου με τους δικηγόρους (ίσως να έχει ήδη γίνει) προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε κάποια συμβιβαστική πρόταση, την οποία εν συνεχεία θα επικοινωνήσουν προς το υπουργείο Οικονομικών.
 
Γεγονός πάντως είναι ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για το Επικουρικό Κεφάλαιο. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι ο χρόνος αποτελεί πλέον πολυτέλεια, καθότι η «ζωή» που απομένει στο φορέα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Όπως τονίζουν, το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν τον Απρίλιο, ώστε το Επικουρικό να μπορέσει τελικά να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του, που πλέον ανέρχονται στα 700 εκατ. ευρώ.