MetLife Alico: Αύξηση 2,5% στην ασφαλιστική παραγωγή

Η ασφαλιστική παραγωγή της MetLife Alico το 2011, ανήλθε στα 314 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σε ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον, αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 2010. Η ενίσχυση των εργασιών οδήγησε στη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας, που σύμφωνα με τη διοίκηση της MetLife Alico, ξεπέρασε το 15%, με την ώθηση να προέρχεται από τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, η παραγωγή των οποίων κατέγραψε αύξηση της τάξης του 25%. Η εταιρεία διατήρησε την πρωτοκαθεδρία στον κλάδο των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, το χαρτοφυλάκιο των οποίων διαμορφώνεται στα 139 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ομαδικών Συνταξιοδοτικών ξεπέρασαν τα 670 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου οδηγείται η MetLife Alico στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του αμερικανικού ομίλου για τη θωράκιση της παρουσίας του στην ελληνικά αγορά. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στοχεύει στην κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν από τη μείωση της έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα, το χαρτοφυλάκιο των οποίων έχει περιοριστεί κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ, από 750 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009. Η κίνηση σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της εταιρείας κ. Δημήτρη Μαζαράκη «αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αναμενόμενη απομείωση της αξίας των ομολόγων και καλύφθηκε με την υποστήριξη της έδρας, καθώς και μέσα από το πλεόνασμα των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας».

Ο αμερικάνικος όμιλος έχει ανακοινώσει παράλληλα την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, ενώ ισχυροποιώντας την παρουσία του στην ελληνική αγορά, αποφάσισε τη μετατροπή της δραστηριότητας, που διατηρεί στην Ελλάδα από υποκατάστημα σε θυγατρική εταιρεία. 

Η μετατροπή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Μάιο και εξυπηρετεί μεταξύ άλλων και την προσαρμογή της εταιρείας στο νέο εποπτικό πλαίσιο για τη Φερεγγυότητα II (Solvency II). Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης το περιθώριο φερεγγυότητας της εταιρείας σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και λαμβάνοντας υπόψιν το PSI+ διαμορφώνεται στις 31/8/11 στο 180%, υπερβαίνοντας το αναγκαίο εποπτικό όριο. Αντίστοιχα, το Εποπτικό Περιθώριο φερεγγυότητας με βάση την παρέκκλιση που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος για την αποτίμηση των Ομολόγων, προσεγγίζει το 500%. Η κερδοφορία του 2011, επηρεάστηκε από τη ζημιά που κατέγραψε η εταιρεία από την πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τις προβλέψεις του PSI+.