Αντέχουν τα κεφάλαια των αντασφαλιστών

Παρά την αύξηση των καταστροφικών γεγονότων η δυναμικότητα της αντασφαλιστικής βιομηχανίας διατηρήθηκε στο τέλος του 2011 σε υψηλά επίπεδα, ικανή να αντιμετωπίσει τη ζήτηση του ασφαλιστικού κλάδου. Σε σχέση με το 2010 η δυναμικότητα του αντασφαλιστικού κλάδου κατέγραψε πτώση κατά 4% και διαμορφώθηκε στα 450 δις δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα “Reinsurance Market Outlook”, που δημοσίευσε η Aon Benfield

Το τεχνικό αποτέλεσμα ενός δείγματος από τις 28 μεγαλύτερες αντασφαλιστικές επιχειρήσεις στον κόσμο που παρακολουθούνται από την Aon Benfield, επιδεινώθηκε στο εννεάμηνο του 2011 κατά 14,3 μονάδες και διαμορφώθηκε στο 110,5% έναντι 96,2% το αντίστοιχο διάστημα του 2010 με βασικότερη αιτία την επιβάρυνση του δείκτη από το κόστος των καταστροφικών γεγονότων. 

Η κεφαλαιακή επάρκεια του αντασφαλιστικού κλάδου παραμένει ισχυρή για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για αντασφαλιστική κάλυψη, παρά τη μείωση των κεφαλαίων κατά 4% σε σχέση με το 2010. Η απόδοση κεφαλαίων μειώθηκε από το 12,7% που ήταν το 2010 κοντά στο 3,3% στο τέλος εννεαμήνου του 2011, ενώ για το 2012 οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απόδοση κεφαλαίων θα διαμορφωθεί στο 12%. Τα καταστροφικά γεγονότα του 2011 και η χαμηλή απόδοση των επενδυτικών κεφαλαίων είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της αγοράς ιδίων μετοχών, τάση που αναμένεται να επανακάμψει εάν οι αποτιμήσεις παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Τα κεφάλαια του ασφαλιστικού κλάδου παρέμειναν σταθερά το 2011, παρά τις αυξημένες ζημιές που υποχρεώθηκε να καταβάλει ο κλάδος. Αντίστοιχα η ζήτηση για αντασφάλιση παρέμεινε επίσης σταθερή με τάση μείωσης σε ορισμένες περιόδους αιχμής, καθώς ορισμένοι ασφαλιστές ανέλαβαν περισσότερο ρίσκο σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος της αντασφάλισης.
Το ύψος των ζημιών εκτινάχθηκε στο τέλος του 2011 στα 434 δις δολάρια και τα καταστροφικά γεγονότα της Ασίας αντιπροσωπεύουν το 65% των συνολικών ζημιών του 2011, καταγράφοντας αύξηση κατά έξι φορές σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων χρόνων. 

Η μεγαλύτερη διείσδυση των ασφαλειών στις περιοχές με μεγάλα καταστροφικά γεγονότα το 2011 είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ασφαλισμένων ζημιών, στα 106 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 2010. 

Σε βάθος δεκαετίας οι ζημιές της περιόδου 2004 – 2005 συνεχίζουν να υπερβαίνουν αυτές της τελευταίας διετίας, αλλά στο βαθμό που το κόστος της αντασφάλισης είναι φθηνότερο στις περιοχές που επλήγησαν από καταστροφικά φαινόμενα, η ασφαλιστική βιομηχανία πέτυχε να διατηρήσει την κερδοφορία της πολύ περισσότερο από τον αντασφαλιστικό κλάδο. 

Το 2011 ήταν ένα έτος προκλήσεων για την παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία. Εκτός από τις μεγάλες καταστροφικές ζημιές, η υψηλή μεταβλητότητα των αγορών και η πτώση των αποδόσεων στις επενδύσεις, οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις σε μείωση των κεφαλαίων τους και σε υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Από τις 110 επιχειρήσεις με αρνητική προοπτική το 2010 από τον οίκο A.M. Best, οι 47 υποβαθμίστηκαν περαιτέρω το 2011, ενώ από την πλευρά της Standard &Poor’s είχαμε την υποβάθμιση 7 εταιρειών και την αναβάθμιση μόλις 2. Εκτός των ΗΠΑ, η A.M. Best προχώρησε στην υποβάθμιση 14 ευρωπαϊκών ομίλων, ενώ η S&P υποβάθμισε ή έθεσε σε αρνητικό «outlook» 29 συνολικά εταιρείες.

Την έρευνα “Reinsurance Market Outlook” της Aon μπορείτε να δείτε εδώ