Ανοδική «στροφή» για το ευρώ

Ο συνδυασμός short-covering, οι καλύτερες από το αναμενόμενο δημοπρασίες στην Ευρωζώνη και τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ, Draghi, οδήγησαν στην ενίσχυση του ευρώ μετά από δύο ημέρες σημαντικών ρευστοποιήσεων. Η διάσπαση του EURUSD πάνω από το 1,2820 διαμόρφωσε τεχνικά διπλό πυθμένα στο ημερήσιο γράφημα, ανοίγοντας το δρόμο για τον επόμενο στόχο στην περιοχή του 1,3000-1,3200. Αν και δεν είμαστε αισιόδοξοι για το ευρώ έναντι του δολαρίου, εκτιμούμε ότι δημιουργούνται εξαιρετικές ευκαιρίες για το νόμισμα έναντι άλλων βασικών νομισμάτων.

Και το EURJPY διαμόρφωσε διπλό πυθμένα στο ημερήσιο γράφημα, αν και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια δεδομένου ότι η ισοτιμία διαπραγματεύεται σε υπερπουλημένο περιβάλλον τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ παραμένει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 100,00 και κοντά σε πολυετή χαμηλά. 

Επίσης, και τα ζεύγη EURAUD και EURNZD εμφανίζουν ενδείξεις αντιστροφής από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αν και αναμένουμε περισσότερες ενδείξεις πριν προχωρήσουμε σε επιθετικές τοποθετήσεις. Επίσης, ποντάρουμε στην άνοδο του ευρώ κυρίως έναντι των δύο παραπάνω commodity currencies, καθώς εκτιμούμε ότι η όποια σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη θα ασκήσει νέες πιέσεις στα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Αν επέλθει σταθεροποίηση, όσοι είχαν τοποθετηθεί επιθετικά εναντίον του ευρώ, θα επιστρέψουν στο ενιαίο νόμισμα. Αντίθετα, αν οι αγορές επιστρέψουν σε περιβάλλον αποστροφής ρίσκου που θα οφείλεται κυρίως σε μακροοικονομικούς παράγοντες, τότε τα commodity currencies θα υποαποδώσουν δεδομένης της θετικής συσχέτισής τους με το ρίσκο. Κατά την άποψή μας, το δεύτερο σενάριο είναι πιο ρεαλιστικό από το πρώτο με την παγκόσμια ύφεση να απλώνεται στην Κίνα και στις αναδυόμενες οικονομίες.