Τριετές «πάγωμα» των μισθών προτείνει η ΕΣΕΕ

Το «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι και το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους, πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δις ευρώ». 

«Σχετικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δις ευρώ το 2011 και επιπλέον κατά 7 δις ευρώ το 2012, προτείνεται η αναπλήρωση των πόρων από τη μείωση των εισφορών με την επιβολή ενός «ασφαλιστικού τέλους», επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που θα μπορούσε να καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης. Μόνο έτσι θα ισχύσει η σταθερή θέση της ΕΣΕΕ ότι κάθε επιβάρυνση πρέπει να είναι ανταποδοτική».

Στην περίπτωση τριετούς παγώματος των μισθών τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος θα γνωρίζουν αντίστοιχα τις υποχρεώσεις και τις αποδοχές τους, ώστε να επαναπρογραμματίσουν τα οικονομικά τους, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι το πάγωμα ουσιαστικά σημαίνει μείωση, ανάλογη με τη μεταβολή του πληθωρισμού και υπολογίζεται να κυμανθεί από 2,6% έως 3,8%.
Επιπλέον, η ΕΣΕΕ επαναφέρει την πρότασή της για τη σύνδεση της μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 5% με τη διατήρηση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας.

«Σχετικά με τη διατήρηση των κατώτατων αμοιβών, καθώς και του 13ου και 14ου μισθού, η ΕΣΕΕ», όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, «θα σεβαστεί την υπογραφή της στην ΕΓΣΣΕ και η όποια σκέψη διαφορετικού υπολογισμού δώρων και επιδομάτων, τουλάχιστον στην κλαδική του εμπορίου δεν μας αφορά».