Αναγνώριση έως και πέντε ετών ασφάλισης στον ΟΑΕΕ

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη, καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αναγνώριση έως χρόνων ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση ο χρόνος στον οποίο αναγνωρίζεται αποδεδειγμένη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας πριν την εγγραφή στα μητρώα των πρώην ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ  δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε  έτη και στην αίτηση του προς την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΕ, ο ασφαλισμένος πρέπει να καταθέσει: 

α. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία για το χρόνο του οποίου ζητείται η αναγνώριση, η επαγγελματική δραστηριότητα που ασκήθηκε, η ακριβής διεύθυνση της επαγγελματικής εγκατάστασης, η νομική μορφή της επιχείρησης και η ιδιότητα με την οποία συμμετείχε ο ασφαλισμένος σε αυτήν. Για ιδιοκτήτες Δ.Χ. αυτοκινήτων, πρέπει να δηλώνεται και ο αριθμός κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, το είδος τους και το ποσοστό ιδιοκτησίας που κατείχε ο ασφαλισμένος.

β. Πιστοποιητικό της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) από το οποίο να προκύπτει η ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας, η επωνυμία της επιχείρησης, τα έτη για τα οποία ο ασφαλισμένος υπέβαλε δηλώσεις φόρου εισοδήματος για την δραστηριότητα αυτή ή εκκαθαριστικά σημειώματα υπολογισμού φόρου των οικονομικών ετών που ζητείται η αναγνώριση ή βεβαιώσεις έναρξης και διακοπής δραστηριότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ..

γ. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν προσκομίσει πιστοποιητικό της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τα παραπάνω, η απόδειξη του χρόνου αυτού μπορεί να γίνει από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

• Έγγραφα φορέα κοινωνικής ασφάλισης από τα οποία να προκύπτει η ιδιότητα του ασφαλισμένου ως εργοδότη, η νομική μορφή της επιχείρησης, το χρονικό διάστημα που διατηρούσε αυτή την ιδιότητα και αν είχε υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που απασχολούσε, ή

• Αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες σχετίζονται με την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας, ή

• Επίσημα έγγραφα δημόσιων, δημοτικών ή κοινοτικών αρχών από τα οποία προκύπτει η άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, Βιβλία και Στοιχεία που τηρήθηκαν σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων, μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτου θεωρημένα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., λογαριασμοί Δ.Ε.Κ.Ο. στο όνομα της επιχείρησης που αποδεικνύουν την επαγγελματική δραστηριότητα και το χρονικό διάστημα άσκησης της ή

• Πιστοποιητικό από το αρμόδιο Επιμελητήριο από το οποίο να πιστοποιείται η ημερομηνία εγγραφής του στα Μητρώα, η επωνυμία και η νομική μορφή της επιχείρησης και τυχόν μεταβολές της καθώς και το χρονικό διάστημα άσκησης της δραστηριότητας αυτής.

• Για ιδιοκτήτες Δ.Χ. αυτοκινήτων, συμβόλαια αγοραπωλησίας αυτοκινήτου/ων ή άλλη πράξη μεταβίβασης ιδιοκτησίας ή χρήσης ή εκμετάλλευσης ή πιστοποιητικό μεταβολών ιδιοκτησίας από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.