Τα τεχνικά επιτόκια «στραγγαλίζουν» την αγορά

Στην προσαρμογή του ανώτατου τεχνικού επιτοκίου στις σημερινές συνθήκες επιμένει η ασφαλιστική αγορά, με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομίας, Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη σχετική επιστολή η ασφαλιστική αγορά συνδέει το θέμα της συμμετοχής του κλάδου στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου – PSI plus – με την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, που σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, θα απομειώσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων κατά 2 δις ευρώ. 

Οι υπέρογκες κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα απαιτήσει η συμμετοχή στο PSI plus, προϋποθέτει σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τη λήψη από την πολιτεία κατάλληλων μέτρων που θα ανακουφίσουν τον ασφαλιστικό κλάδο και θα του επιτρέψουν να απορροφήσει τη ζημιά που θα προκαλέσει η απομείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων κατά 50% τουλάχιστον. 

Η μείωση του ανώτατου τεχνικού επιτοκίου για τα συμβόλαια του παρελθόντος και για το διάστημα που απομένει έως τη λήξη των προγραμμάτων, αποτελεί προαπαιτούμενο για τη διάσωση του κλάδου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πτώση στις τιμές των αγορών και την αδυναμία επίτευξης των αποδόσεων του παρελθόντος. 

Η πρόταση προβλέπει την προσαρμογή του τεχνικού επιτοκίου από το 5% που ίσχυε έως το 1999 (ή το 4,25% για τα προγράμματα επιβίωσης), στο επίπεδο κάτω του 3% και αφορά στην υπόλοιπη διάρκεια των συγκεκριμένων προγραμμάτων, που απομένει έως τη λήξη τους χωρίς να θίγονται οι αποδόσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς η σχετική προσαρμογή μπορεί να στηριχθεί νομικά με βάση τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αλλά και με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που είναι ένα βήμα πριν την επίσημη πτώχευση.