Πέντε θέματα που «καίνε» την αγορά συζητούν σήμερα οι ασφαλιστές

Ένα από τα πλέον κρίσιμα διοικητικά συμβούλια της χρονιάς πραγματοποιείται σήμερα στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το πρώτο του 2012, με τα στελέχη της αγοράς να έχουν στην ατζέντα τους προς συζήτηση τουλάχιστον πέντε σοβαρά θέματα.
 
Το πρώτο και σημαντικότερο είναι αυτό της συμμετοχής του κλάδου στο πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων, και -κατ΄ επέκταση- της απομείωσης την οποία θα υποστούν οι τίτλοι των εταιρειών από το PSI+, απομείωση η οποία θα επιδράσει αρνητικά στα καθαρά οικονομικά αποτελέσματα ου 2011.
 
Η Ένωση έχει ήδη ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος οι αρνητικές υπεραξίες από το PSI+ να περάσουν σε «δόσεις» στους ισολογισμούς των εταιρειών ώστε να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η ανάγκη για άμεση ανακεφαλαιοποίηση. Η εποπτική αρχή φέρεται να συζητά την πρόταση των ασφαλιστών, αλλά όχι στο βαθμό που τα ίδια τα στελέχη της αγοράς επιθυμούν.
 
Στο τραπέζι του σημερινού Δ.Σ. θα τεθεί επίσης το θέμα των ανακλήσεων αδειών λειτουργίας εταιρειών οι οποίες έχουν ανοίγματα στα αποθέματά τους, καθότι όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η Τ.τ.Ε. έχει στοχοποιήσει τουλάχιστον τρεις εταιρείες, στις οποίες έθεσε προθεσμία προκειμένου να καλύψουν τα ανοίγματά τους. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, στη μικρή αυτή λίστα φαίνεται να έχει ενταχθεί και εταιρεία που μέχρι και πρότινος δεν ήταν στις προτεραιότητες της Τ.τ.Ε.
 
Ιδιαίτερη αναφορά πρόκειται σήμερα να γίνει και στο θέμα που ανέκυψε μετά τα πρόσφατα πρόστιμα που επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε ασφαλιστικές εταιρείες, για αυξήσεις τις οποίες αποφάσισαν στον κλάδο Υγείας, καθώς και για τη μη καταβολή του ΦΠΑ σε αποζημιώσεις – επίσης του κλάδου Υγείας. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η γενική γραμματεία αντέδρασε υπερβολικά και στα δύο αυτά θέματα, στο πρώτο διότι ο κλάδος Υγείας είναι επιβαρυμένος εδώ και χρόνια από πολλές ζημιές και στο δεύτερο διότι το ΦΠΑ δεν είχε προβλεφθεί και άρα τιμολογηθεί ως κάλυψη στα παλαιά νοσηλευτικά προγράμματα.
 
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, θα βρεθεί επίσης το Επικουρικό Κεφάλαιο και το πώς θα διασωθεί οικονομικά, όπως και το γενικότερο κλίμα στην αγορά που ως συνέπεια έχει την κάθετη πτώση των εσόδων των εταιρειών από ασφαλιστικές εργασίες, τη αύξηση των ακυρώσεων και το σταδιακό περιορισμό της δραστηριότητας της αγοράς κυρίως στις Γενικές Ασφάλειες και ειδικότερα στον κλάδο Αυτοκινήτων.