Έρχονται τα «νέα» προϊόντα της ασφαλιστικής αγοράς

Αναδυόμενα προϊόντα για περιόδους κρίσης προτείνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη μείωση των ασφαλιστικών εργασιών, που προκαλεί η ύφεση της οικονομίας. Στην αιχμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι αστικές ευθύνες, αλλά και ο ευαίσθητος τομέας της υγείας και ο κίνδυνος της απώλειας εισοδήματος, με νέα προγράμματα, που διατίθενται με μειωμένο κόστος σε σχέση με τα παραδοσιακά.

Στον κλάδο της αστικής ευθύνης, ζήτηση εμφανίζουν οι καλύψεις για γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, αλλά και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών, για λάθη και παραλείψεις που ζημίωσαν τους μετόχους. Η ασφάλιση μιας σειράς επαγγελματικών ομάδων, αποτελεί μια διαδεδομένη μορφή ασφάλισης στο εξωτερικό και αρχίζει να αναπτύσσεται και στη χώρα μας, ενώ το κόστος συνδέεται με το ύψος της κάλυψης που αγοράζεται και το οποίο συνδέεται με το τζίρο που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας.

Αποζημίωση με τη διάγνωση της ασθένειας και όχι με τη θεραπεία υπόσχεται και το νέο προϊόν που προωθείται στην ελληνική αγορά από τους Lloyd’s και το οποίο ανήκει στην κατηγορία της κάλυψης για απώλεια εισοδήματος. Το προϊόν υπόσχεται αποζημίωση σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος εμφανίσει μία από τις ασθένειες που περιλαμβάνονται στην κάλυψη, με άμεσες διαδικασίες και χωρίς να προϋποθέτει την ιατρική εξέταση πριν από την αγορά της ασφάλισης. 

Ο κατάλογος των ασφαλισμένων ασθενειών είναι μακρύς καλύπτοντας 150 περίπου περιπτώσεις, ενώ η αποζημίωση ξεκινά από το ποσό των 20.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως και τα 200.000 ευρώ. Το προϊόν διατίθεται στην ελληνική αγορά με προσιτό κόστος που διαμορφώνεται για έναν ασφαλισμένο ηλικίας π.χ. 40 ετών στα 500 ευρώ τον χρόνο για την εξασφάλιση αποζημίωσης 50.000 ευρώ.

Διαδεδομένα είναι πλέον στην αγορά και τα ετησίως ανανεούμενα προγράμματα στον κλάδο υγείας, που λειτουργούν ως αντίδοτο στην άνοδο του κόστους των παραδοσιακών προγραμμάτων. Τα συγκεκριμένα προγράμματα διατίθενται με χαμηλότερο κόστος της τάξης του 15%-20% περίπου, καθώς η εταιρεία, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της ισόβιας δέσμευσης για το σύνολο των ασθενειών και κρατά το δικαίωμα να εξαιρέσει μια συγκεκριμένη ασθένεια από την κάλυψη. 

Το δικαίωμα της εταιρείας δεν μπορεί ωστόσο να προσωποποιηθεί σε ένα συγκεκριμένο κάτοχο και ενεργοποιείται για το σύνολο των ασφαλισμένων και για μία συγκεκριμένη κάλυψη, εφόσον διαπιστωθεί ότι μια συγκεκριμένη ασθένεια, προκαλεί ανεξέλεγκτη και δυσανάλογη εκτίναξη του κόστους.