Αυξήθηκαν τα όρια κάλυψης των ασφαλιστών για τον κίνδυνο αστικής ευθύνης

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για την ασφάλισή τους θα βάλουν φέτος οι ασφαλιστές, λόγω της απόφασης την οποία έλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος να αυξήσει τα όρια κάλυψής τους για τον κίνδυνο της Αστικής Ευθύνης.

Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου αυξήθηκαν τα ποσά υποχρεωτικής ασφάλισης επαγγελματικής αστικής ευθύνης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει ότι από τις αρχές του έτους αναπροσαρμόζονται τα όρια:

-      από 1 εκατ. ευρώ για κάθε απαίτηση σε 1,12 εκατ. ευρώ καθώς και
-      από 1,5 εκατ. ευρώ συνολικά κατ’ έτος για όλες τις απαιτήσεις σε 1,68 εκατ. ευρώ.
Η ίδια απόφαση αναπροσαρμόζει και το ανώτερο επιτρεπόμενο ποσό απαλλαγής του ασφαλιστή, από τα 15.000 ευρώ στα 16.803 ευρώ.

Σημειώνεται ότι παράγοντες της διαμεσολάβησης εκφράζουν την αντίδρασή τους για το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στην αναπροσαρμογή των ορίων χωρίς προηγούμενα να διαβουλευθεί με την αγορά, ενώ τονίζουν ότι η επιβάρυνση που συνεπάγεται για τους ασφαλιστές η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης σημειώνεται σε περίοδο αρνητικών οικονομικών συγκυριών, σε μια περίοδο κατά την οποία τα έσοδα των ασφαλιστών, όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, συρρικνώνονται και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς.