EIOPA: Η ατολμία πολιτικών αποφάσεων απειλεί την ιδιωτική ασφάλιση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ευρωπαϊκή αρχή EIOPA για την εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου σε σχέση με το μέλλον του ασφαλιστικού τομέα στην Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι η ατολμία που επικρατεί στη λήψη πολιτικών αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του κλάδου και την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων. 

Στο επίκεντρο της κριτικής από την ευρωπαϊκή αρχή, όπως αυτή αναλύεται στην τελευταία έκθεση για τη σταθερότητα του ασφαλιστικού κλάδου στην Ευρώπη, τίθεται η αδυναμία διαμόρφωσης μιας αποτελεσματικής απάντησης στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του συστήματος. Περαιτέρω κίνδυνοι σύμφωνα με την EIOPA, προκύπτουν από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, που όπως έδειξε η άσκηση προσομοίωσης που πραγματοποίησε η εποπτική αρχή, οδηγεί ένα ποσοστό μεταξύ 5% και 10% των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη, κάτω από το επίπεδο του ελάχιστου εποπτικού κεφαλαίου. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της EIOPA, η ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού κλάδου κάτω από αυτό το σενάριο, απαιτεί πρόσθετα κεφάλαια της τάξης των 2 έως και 6 δις ευρώ, χωρίς ωστόσο το ποσό αυτό να καλύπτει τους κινδύνους που προκύπτουν από τους άλλους παράγοντες στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι καμμία ασφαλιστική εταιρεία δεν είναι προστατευμένη από την οικονομική ύφεση που μαστίζει την ευρωζώνη και ότι ακόμα και μια πιο αποφασιστική πολιτική απάντηση στην κρίση, δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τους αυξημένους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία. 

Σε κάθε περίπτωση η κρίση χρέους σε συνδυασμό με την πτώση των αγορών και την εξέλιξη του οικονομικού κύκλου, αποτελούν τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ασφαλιστική βιομηχανία το 2012, επιτείνοντας το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και αποτυπώνονται στην πτώση της ζήτησης για τα προϊόντα ζωής, ενώ οι αυξημένες φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια του 2010 όσο και κατά το 2011, επηρέασαν σημαντικά τη ρευστότητα τόσο του ασφαλιστικού όσο και του αντασφαλιστικού κλάδου. 

Η EIOPA επισημαίνει τον κίνδυνο μαζικής φυγής των επενδυτικών κεφαλαίων από τον ασφαλιστικό κλάδο, ενόψει ενός καταστροφικού γεγονότος, ενώ ο έντονος ανταγωνισμός από τις τράπεζες, θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των ιδιωτών και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για τον κλάδο ζωής. Η EIOPA, καταλήγει ότι απέναντι σε αυτή τη γενικευμένη αβεβαιότητα μόνο μια πειστική πολιτική απάντηση για το μέλλον της ευρωζώνης μπορεί να απομακρύνει τους κινδύνους και ότι χωρίς σαφή πολιτική, οι κίνδυνοι για τον ασφαλιστικό κλάδο δεν μπορούν να υπολογιστούν.