Μειωμένα έσοδα από τις ανανεώσεις στους Εμπορικούς-Βιομηχανικούς Κινδύνους

Με πολλά και σοβαρά προβλήματα, λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, έκλεισαν οι ασφαλιστικές εταιρείες τις ανανεώσεις συμβολαίων στους μεγάλους Εμπορικούς και Βιομηχανικούς κινδύνους για το 2012.
 
Μετά τις απώλειες από τις ακυρώσεις συμβολαίων στον κλάδο Ζωής, τις πιέσεις που ασκούνται στον κλάδο Υγείας και την πτωτική –για πρώτη φορά- πορεία στα έσοδα των Γενικών Ασφαλειών, οι ασφαλιστικές εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τα μειωμένα έσοδα από την κάλυψη των μεγάλων Εμπορικών και Βιομηχανικών Κινδύνων.
 
Σύμφωνα με παράγοντες της αγορά, οι ανανεώσεις για το 2012 έκλεισαν για τα περισσότερα συμβόλαια με μειωμένα ασφάλιστρα κατά 5 έως 10%, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις μεγάλων πελατών οι οποίοι προκειμένου να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους ζήτησαν μειώσεις στα ασφάλιστρα υψηλότερες του 10%.
 
Απώλειες όμως υπήρξαν και από το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες ζήτησαν περιορισμό των προς ασφάλιση κεφαλαίων, ώστε έτσι να περιορίσουν τα ασφάλιστρά τους, ενώ άλλες για τον ίδιο ακριβώς λόγο περιόρισαν τους κινδύνους για τους οποίους ασφαλίσθηκαν.
 
Τέλος, απώλειες στην παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών προκλήθηκε και από το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων πελατών είτε δεν θέλησαν να ασφαλιστούν για το 2012, είτε δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους, καθότι δεν είχαν ακόμη καταβάλλει τα ασφάλιστρα για το 2011.
 
Υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον κλάδο, τόνισαν με έμφαση στο iw ότι το στοίχημα πλέον των ασφαλιστικών εταιρειών είναι να εισπράξουν τα ασφάλιστρα από τα συμβόλαια του 2012, καθότι τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά μήνα με το μήνα διογκώνονται.
 
Στο μεταξύ, από την πλευρά τους οι αντασφαλιστές επιμένουν στην καταβολή των αντασφαλίστρων σε διάστημα 30 ή το πολύ 60 ημερών, πολιτική η οποία υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να χρηματοδοτήσουν σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων τους προκειμένου να κρατήσουν «ζωντανούς» τους πελάτες τους και άρα τα συμβόλαιά τους.