Κάποιοι θα κάνουν τη «διαφορά»…

Οι μέρες μετρούν αντίστροφα για πέρασμα του 2011 στο παρελθόν. Χρονιά δύσκολη για τους ανθρώπους της ασφαλιστικής αγοράς που είδαν τις προσπάθειες των τελευταίων ετών να επηρεάζονται από την οικονομική κατάσταση της χώρας. Λίγο η ανακοπή του ρυθμού αύξησης της παραγωγής, λίγο η εξαγορά συμβολαίων, λίγο η τάση υποασφάλισης και διάφορα ακόμα άγγιξαν «παραμετρικά» τις εταιρείες του κλάδου. Η παλιά αγωνία για το ποιες εταιρείες θα φύγουν από την αγορά, και ποιες θα πάρουν το μερίδιό τους αμβλύνθηκε και έδωσε τη θέση της στην αγωνία της επιβίωσης.
 
Άρχισαν και πάλι οι εταιρείες να κάνουν ενδοσκόπηση βλέποντας με «άλλο μάτι» τα του οίκου τους. Ωστόσο αυτή ήταν η πρόβα καθώς η συνέχεια προβλέπεται δυσκολότερη. Ο ασφαλιστικός κλάδος πλέον καλείται να ισορροπήσει και να αντιληφθεί ότι οι εργασίες του δε θα είναι όπως κάποτε. Τώρα οι ανάγκες που η ασφαλιστική αγορά καλείται να καλύψει είναι διαφορετικές από το παρελθόν. 

Και δεν είναι αυτό που συνήθως λέγεται ότι η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί σε καίριους τομείς θα προκαλέσει ένα «μπούμ» στα συμβόλαια υγείας και στα συνταξιοδοτικά. Τα μηνύματα δείχνουν ότι η έλλειψη χρημάτων από τους καταναλωτές θα αποτυπωθεί ευκρινέστερα την ερχόμενη χρονιά που σημαίνει ότι η καθίζηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. 

Το μείζον θέμα που αναδεικνύεται και οι εταιρείες καλούνται να δώσουν βαρύτητα είναι τα νέα προϊόντα. Σε αυτά θα παιχτεί το στοίχημα της ανάπτυξης. Οι νέες προτάσεις και όχι τα παλιά συμβόλαια που θα αλλάξουν όρους ή θα γίνουν πιο ευέλικτα είναι η πρόκληση της αγοράς. Η νέα αρχιτεκτονική που αναπτύσσεται ήδη από κορυφαίους ασφαλιστικούς ομίλους είναι εμφανής. 

Προϊόντα τελείως διαφορετικά και όχι ρετουσαρισμένα. Οι πρώτοι που θα θα τα φέρουν θα κάνουν και την διαφορά….