«Στάσιμη» η εικόνα στην αγορά συναλλάγματος

Στο πλούσιο αμερικανικό ημερολόγιο στρέφεται σήμερα η προσοχή μας αφού η ανακοίνωση του βρετανικού ΑΕΠ τρίτου τριμήνου δεν πρόσφερε καμία σημαντική διαφοροποίηση της ανάπτυξης στη Βρετανία. Η άνοδος στους δείκτες των σημαντικότερων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών δεν διαμορφώνει αντίστοιχη εικόνα στην αγορά συναλλάγματος με το ευρώ να διαπραγματεύεται με μικρές μεταβολές έναντι του δολαρίου αρκετά κάτω από τα 1,3100 δολάρια. Σε γενικές γραμμές χρυσός και πετρέλαιο κινούνται σταθεροποιητικά γύρω από τα 1.610 δολάρια και λίγο κάτω από τα 99 δολάρια αντίστοιχα.

Το βρετανικό ΑΕΠ αναθεωρήθηκε στο 0,6% το τρίτο τρίμηνο, ελαφρώς πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις, σε τριμηνιαία βάση. Η στερλίνα βρέθηκε να υποχωρεί αργότερα κάτω από το επίπεδο των 1,5700 δολαρίων. Και σήμερα διαρρέουν φήμες για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας, χωρίς, όμως, να ασκούν επιρροή στις αγορές.

Συνεπώς, οι προβολείς-εκτός απροόπτου- φωτίζουν σήμερα τις ΗΠΑ λόγω σειράς σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων από το μεσημέρι και έπειτα. Οι οικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση από το καλοκαίρι και έπειτα σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις της Ευρωζώνης που υπενθυμίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης.

Η τρίτη αναθεώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ τρίτου τριμήνου δεν αναμένεται να προσφέρει εκπλήξεις και να διαφοροποιηθεί από το 2% της προηγούμενης. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη θα επρόκειτο για σημαντική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας από το 0,4% του πρώτο τριμήνου. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης πανεπιστημίου Michigan εκτιμάται ότι θα σημειώσει μικρή βελτίωση τον Δεκέμβρη στις 68,0 μονάδες (τελική μέτρηση). Ακόμα, ανακοινώνονται οι Βασικοί Δείκτες και οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.