ΕΑΕΕ: Λανθασμένη κατεύθυνση η επιβολή προστίμων από τη ΓΓΚ

Με ανακοίνωση της η Ένωση απαντά στην απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να επιβάλλει πρόστιμα σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της: 

«Με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πολιτικός προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, κοινοποίησε απόφασή του με την οποία επέβαλε υψηλότατα πρόστιμα σε ασφαλιστικές εταιρίες κρίνοντας ως καταχρηστικούς τους όρους περί αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων των νοσοκομειακών προγραμμάτων τους. Η πρωτοβουλία αυτή εμφανίζεται ως ιδιαίτερα αξιοπερίεργη, αφού τα αβάσιμα επιχειρήματα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή αναιρούνται σε σχετική εμπεριστατωμένη εισήγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος που είναι άλλωστε η μόνη αρμόδια αρχή για την εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Σε αντίθεση με την άποψη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή  για υποτιθέμενη αδιαφάνεια στους όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η Τράπεζα της Ελλάδος έκρινε ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατέβαλαν ικανοποιητικές προσπάθειες για να διατυπώσουν στο μέτρο του δυνατού κριτήρια αντικειμενικά τα οποία χαρακτηρίζονται εξ άλλου εύλογα για τον καταναλωτή και οπωσδήποτε όχι καταχρηστικά. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει την ζωτικής σημασίας ανάγκη για αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων υγείας σύμφωνα με την ραγδαία εξέλιξη των παραμέτρων που τα επηρεάζουν, προκειμένου τούτα να είναι επαρκή και να εξασφαλίζεται η δυνατότητα των εταιριών να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους έναντι των ασφαλισμένων τους.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος της ασφάλισης υγείας είναι σίγουρα πολυάριθμοι και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται εκτός σφαίρας ελέγχου των ασφαλιστικών εταιριών. Στους παράγοντες αυτούς που σε μεγάλο βαθμό διαφεύγουν της βούλησης και επιρροής της εκάστοτε ασφαλιστικής επιχείρησης συγκαταλέγονται ενδεικτικά ο αριθμός, η διάρκεια και το κόστος των νοσηλειών, η εξέλιξη των τεχνικών διάγνωσης και θεραπείας, οι μεταβολές στο φορολογικό καθεστώς κλπ. Η εξαντλητική περιγραφή στους όρους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων είναι ανέφικτη, όπως εντελώς ανέφικτος είναι και ο καθορισμός, όπως ζητά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, σταθμισμένων δεικτών για την ποσοτικοποίηση του κόστους, πράγμα το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.

Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με τους περισσότερους τομείς της οικονομίας που γνωρίζουν τα κόστη τους εκ των προτέρων, ο ασφαλιστικός κλάδος λαμβάνει γνώση αυτών απολογιστικά. Η ιδιομορφία της ασφάλισης συνίσταται στο ότι το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας καθίσταται γνωστό εκ των υστέρων, καθώς εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 65% από εξωγενείς παράγοντες, όπως η επιλογή συγκεκριμένης θεραπευτικής αγωγής ή και συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος ή από την συμπεριφορά τρίτων παρόχων (νοσοκομείων, γιατρών, φαρμακευτικής βιομηχανίας κλπ.). Γι αυτό το λόγο οι αναπροσαρμογές δεν μπορούν να καθοριστούν προκαταβολικά ανά τα έτη.

Οι εταιρίες μέλη της Ε.Α.Ε.Ε. έχουν επανειλημμένα προβεί σε τροποποιήσεις προκειμένου να απλοποιήσουν τους όρους των συμβολαίων τους αποφεύγοντας την εκτενή χρήση τεχνικών λεπτομερειών και διασφαλίζοντας την αναγκαία διαφάνεια.

Ως συλλογικό όργανο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, η Ε.Α.Ε.Ε. είναι συγκλονισμένη από την πλήρη άγνοια του τρόπου λειτουργίας μιας δραστηριότητας τόσο απαραίτητης για την προστασία της ζωής και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Παρεμβατικές ενέργειες σαν αυτή το μόνο που επιτυγχάνουν είναι τον περιορισμό της προσφοράς του αγαθού της ασφάλισης Υγείας. Πιστεύουμε ότι σε καμία περίπτωση τέτοιες κινήσεις δεν είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας μας.

Τα μέλη μας εκφράζουν τη λύπη τους για τη λανθασμένη κατεύθυνση που υιοθετήθηκε από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ζητούν την ανάκληση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.  Διαφορετικά θα υποχρεωθούν να προβούν στις νόμιμες ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση».