Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών από τον e-ΕΦΚΑ

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα από τον ΕΦΚΑ η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, που για οποιονδήποτε λόγο δεν λαμβάνουν εγκαίρως ασφαλιστική ικανότητα, να μπορούν να υποβάλουν αίτημα και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Η ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και η είσοδος σε αυτήν πραγματοποιείται με χρήση κωδικών TAXISNET και καταχώριση του ΑΜΚΑ.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, με νομοθετική διάταξη, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, παρατάθηκε αυτόματα από την 1η Μαρτίου έως και την 31η Μαΐου 2022 η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών, καθώς και των έμμεσων μελών τους, ανεξαρτήτως οφειλών και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.

Τονίζεται πως η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τους μη μισθωτούς. Οι μισθωτοί που δεν συμπλήρωσαν τουλάχιστον 50 ένσημα κατά το προηγούμενο έτος, απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία.

Τι ισχύει από την 1η Ιουνίου

Στην ίδια νομοθετική διάταξη προβλέπεται μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση προς τους μη μισθωτούς που αφορά στην αποπληρωμή του ελάχιστου ποσού από τις οφειλές τους, που απαιτείται, για να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου, οι μη μισθωτοί που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. «Μπορούν δηλαδή μόνο για εφέτος να λάβουν ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, αποπληρώνοντας το ελάχιστο ποσό που απαιτείται και που καλύπτει τις παροχές σε είδος και χρήμα». Για όσους μη μισθωτούς δεν έχουν καταβάλει ή δεν καταβάλουν, μέχρι το τέλος Μαΐου, το ανωτέρω ποσό, δεν θα ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα, διευκρινίζει ο e-ΕΦΚΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*