Μοναδική λύση για την προστασία του πολίτη η ιδιωτική ασφάλιση

 «Στο ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, η συνεισφορά της στην οικονομία και οι λύσεις που προσφέρει» αναφέρθηκε ο κ. Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών στην κεντρική του ομιλία στην ημερίδα Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Κρήτη. 

Όπως ανέφερε ο σύγχρονος άνθρωπος ζει σε έναν κόσμο όπου οι αγωνίες και οι φόβοι για το «αύριο» μεγαλώνουν, η οικονομική ανάπτυξη δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους και αυτοί οδηγούν σε μεγαλύτερη ανασφάλεια. Η αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου ζωής, η μεγαλύτερη εξάρτηση από αγαθά και περιουσιακά στοιχεία, οι δραματικές αλλαγές στο περιβάλλοντος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε συνδυασμό με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και τα δημογραφικά δεδομένα, καθιστούν τον κάθε άνθρωπο δέκτη πολλαπλών κινδύνων και εν πολλοίς απροστάτευτο. 

Μοναδική λύση για την προστασία του αποτελεί ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης. Ιδίως στον τομέα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι κίνδυνοι έχουν πολλαπλασιαστεί, λόγω της αλλαγής των συνθηκών διαβίωσης και της πολυπλοκότητας των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων. 

Παράλληλα, ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της ανάγκης για πρόσθετα αποθεματικά της κοινωνίας, στην πρόληψη των ζημιών, στη βελτίωση της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και παράλληλα αποτελεί πηγή επενδυτικών κεφαλαίων. 

Η δεκαετία που διανύουμε, τόνισε, θα διέπεται από μείωση της κοινωνικής προστασίας σε θέματα υγείας, συντάξεων και απασχόλησης, θα απαιτεί δραστική αναβάθμιση των γνώσεων και της εξειδίκευσης των διαμεσολαβητών και θα χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό από εναλλακτικά δίκτυα διάθεσης των προϊόντων. Τέλος, ανέφερε ότι η συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στην κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο φαίνεται και ότι η αξία της δεν έχει γίνει κατανοητή ακόμα από το κοινωνικό σύνολο, το οποίο σε τελευταία ανάλυση υπηρετεί.