Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικές από τη ΓΓΚ

Σε διελκυστίνδα μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, εξελίσσεται το θέμα του κόστους στα νοσοκομειακά προγράμματα, που οδηγούν σε διψήφιες αυξήσεις κάθε χρόνο. 

Μετά από τη διερεύνηση σχετικών καταγγελιών, η ΓΓΚ επέβαλλε πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ στις ασφαλιστικές εταιρείες υποστηρίζοντας ότι οι όροι που χρησιμοποιούν οι παραπάνω εταιρείες για τη μονομερή αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου είναι αόριστοι και  δεν εμπεριέχουν εύλογα κριτήρια με βάση τα οποία μπορεί να είναι προβλέψιμη από τον καταναλωτή η μελλοντική αύξηση του ασφαλίστρου. 

Τα πρόστιμα αφορούν στις εταιρείες AXA, ING, στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο 700 χιλ. ευρώ στην κάθε μία, καθώς και την Groupama Φοίνιξ, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 600 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΚ από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι παραπάνω εταιρείες προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε ετήσιες αυξήσεις ασφαλίστρων που άγγιζαν ή και υπερέβαιναν σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό του 10% ή και του 15 %. 

Οι εταιρείες στήριζαν τις αυξήσεις σε γενικούς όρους ασφάλισης, οι οποίοι προβλέπουν τη δυνατότητα μονομερούς αναπροσαρμογής, χωρίς σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία να τη συνδέουν με ειδικά, καθορισμένα στη σύμβαση και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια, όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις επιταγές της διαφάνειας, που επικαλείται η ΓΓΚ, οι συμβατικοί όροι που επιφυλάσσουν στην ασφαλιστική εταιρεία το δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε αύξηση του ασφαλίστρου «πρέπει να διατυπώνονται κατά τρόπο ορθό, ορισμένο και σαφή» ώστε να επιτρέπουν στον καταναλωτή να ελέγχει κάτω από ποιες προϋποθέσεις και σε ποια έκταση θα ακολουθήσει η αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου. 

Οι εταιρείες απορρίπτουν τη δέσμευση στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ή δεικτών ως προς το ύψος της αναπροσαρμογής, επικαλούμενες την έλλειψη παρόμοιων κριτηρίων, ενώ σε ότι αφορά τις αυξήσεις, επικαλούνται την αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τις ζημιές που έχει συσσωρεύσει ο κλάδος των νοσοκομειακών προγραμμάτων. 

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια της ΓΓΚ για την επιβολή συγκεκριμένων κριτηρίων ή δεικτών βάσει των οποίων θα προσδιορίζονται οι ετήσιες αυξήσεις στα νοσοκομειακά προγράμματα έχεις προς το παρόν ναυαγήσει μετά τη διαφωνία που προέκυψε από τις σχετικές διαπραγματεύσεις.