Δεν «προχωράει» η συνεργασία ΕΣΥ – ασφαλιστικών

Απαισιόδοξες είναι οι πρώτες ενδείξεις σχετικά το μέλλον που μπορεί να έχει η συνεργασία των ασφαλιστικών εταιρειών με το υπουργείο Υγείας, για τη νοσηλεία ασφαλισμένων του κλάδου σε δημόσια νοσοκομεία.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ειδικότερα ότι, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ενεργοποιήθηκαν ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια για ανάλογες περιπτώσεις και προσθέτουν ότι τα αποτελέσματα της έως τώρα συνέργιας –διάρκειας περίπου δύο μηνών- είναι κατώτερα των αρχικών προσδοκιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο Υγείας, μέχρι και σήμερα έχει εισάγει σε δημόσια νοσοκομεία μόλις 10 ασφαλισμένους της, ενώ βάσει εκτιμήσεων της αγοράς ο συνολικός αριθμός των εισαγωγών για τον κλάδο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 80 με 90. Κατά συνέπεια, σε ημερήσια βάση μόλις ένας ασθενής με ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο εισάγεται σε δημόσιο νοσοκομείο. Σημειώνεται ότι συμβάσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες έχουν συνάψει 60 δημόσια νοσοκομεία για περισσότερες από 500 κλίνες.

«Οι προβλέψεις της αγοράς ήταν εξαρχής απαισιόδοξες» τονίζουν κύκλοι της αγοράς, που εκφράζουν την άποψη ότι ο κλάδος βιάστηκε να καταλήξει σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας, ενδεχομένως διότι το υπουργείο πιεζόταν ασφυκτικά από την τρόικα να επιτύχει έως το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων και των ασφαλιστικών εταιρειών.

«Ίσως αν είχαμε λίγο περισσότερο χρόνο να επεξεργαστούμε τη σχετική συμφωνία, σήμερα να ήμασταν σε στενότερη συνεργασία με τα νοσοκομεία και με θετικότερα αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές» επισημαίνει υψηλόβαθμος παράγοντας της αγοράς, ο οποίος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει με έμφαση ότι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο νοσοκομεία και ασφαλιστικές βρίσκονται σε απόσταση είναι η στάση των ιατρών, που στην πλειοψηφία τους φέρονται να αντιδρούν για την παροχή επιστημονικής υποστήριξης.
 
«Μάλλον δεν κλείδωσαν ελκυστικές αμοιβές για τις νέες υπηρεσίες τους» πρόσθεσε δεικτικά ο ίδιος παράγοντας.
Ωστόσο, όπως δήλωσε, δεν πρέπει να προδικάσουμε το τελικό αποτέλεσμα, καθότι «ο δρόμος είναι μακρύς και με καλές προθέσεις και από τις δύο πλευρές, τελικά μπορεί να δημιουργηθεί μια win – win σχέση συνεργασίας».