Οι πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου… και οι ασφαλιστές

Είναι θέμα ημερών για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και να περάσει η διοίκησή του σε νέα χέρια. Πολλοί έσπευσαν άκαιρα να «ερμηνεύσουν» τα αποτελέσματα και να «βιάσουν» και τα όσα θα αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο των 61 ατόμων σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την διοίκηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Από την ίδια βιασύνη αναδείχθηκαν και κάποια πρόσωπα στα οποία αποδόθηκε αυξημένη ευθύνη στην εκλογή των νέων προσώπων που θα αναλάβουν το προεδρείο με την αιτιολογία ότι η στάση τους θα είναι καθοριστική για τις εξελίξεις. Κεντρικό βέβαια ρόλο σε όλα αυτά έχουν οι ασφαλιστές. Και γι΄ αυτό κάνουμε και την αναφορά. 

Δε θα μπορούσαμε βέβαια να παραβλέψουμε ότι η συμμετοχή των εκπροσώπων του κλάδου απέδειξε όχι μόνο την δυναμική του επαγγέλματος αλλά και την καθοριστική του συμμετοχή στις εξελίξεις του θεσμού. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι η δυναμική αυτή εξαντλήθηκε γρήγορα εξαιτίας πλέον των προσωπικών επιλογών. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύμπνοια του επαγγέλματος δεν ήταν αρκετή για να τα βρουν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των «ασφαλιστικών» ψηφοδελτίων στο μείζον θέμα της ανάδειξης προεδρείου. Αναμφισβήτητα, κεντρικό πρόσωπο στους υποψηφίους που αναδείχθηκαν –από την πλευρά των ασφαλιστών- είναι ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου που το ψηφοδέλτιό του ξεχώρισε των άλλων συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών. 

Επί αυτού του δεδομένου όφειλαν να γίνουν και οι συζητήσεις μεταξύ των άλλων ασφαλιστών ώστε να ενισχυθεί -όχι ο πλειοψηφικός συνδυασμός- αλλά ευρύτερα η εκπροσώπηση του κλάδου και η διείσδυσή του στην αγορά μέσα από την δράση του Επιμελητηρίου. 

Αντί αυτού όμως, κατά τις πληροφορίες, τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά. Η λογική της αυτονόμησης των συμπεριφορών υπό την επήρεια σκέψεων που εστιάζονται σε βάσεις που υπερβαίνουν την επαγγελματική και επιμελητηριακή προσέγγιση των πραγμάτων, επικράτησε με αποτέλεσμα και κάποιοι να χρίζονται από άλλους ως ρυθμιστές των εξελίξεων. 

Επειδή όμως η εποχή δεν χωράει καθυστερήσεις και παράλληλα δεν συγχωρεί σχέδια επί χάρτου, το μόνο που έγινε μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα ήταν να ξεκαθαρίσει γρήγορα μια κατάσταση. Ο κύβος έχει ριφθεί και οι πληροφορίες που έρχονται στο IW συνηγορούν στην άποψη ότι η νέα διοικητική επιτροπή θα υποστηριχθεί με περισσότερες από 33 ψήφους ίσως να φθάσει και στους 35. 

Όσο για τη θέση του προέδρου θα διαχωριστεί σε δύο διετίες δίνοντας την ευκαιρία σε δύο διαφορετικά πρόσωπα τη δυνατότητα να ασκήσουν τα καθήκοντα. Η μία διετία είναι αναμενόμενο ότι θα ανήκει στον κ. Χατζηθεοδοσίου και η άλλη –πάντα κατά τις πληροφορίες- στον κ. Ρεκλείτη. Όσο για τους άλλους ασφαλιστές έχουν πάντα το χρονικό περιθώριο –πλέον- να ακολουθήσουν τις εξελίξεις.