Διαπραγματεύσεις για το νέο μισθολογικό καθεστώς στις ασφαλιστικές

Σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες έχει εισέλθει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προκειμένου με καταλήξει σε συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης, οπότε και εξετάσθηκε η πρόταση επί της οποίας θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι βασικές αλλαγές προκειμένου να ισχύσει η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας δεν απέχουν ιδιαίτερα από τις αρχικές θέσεις της Ένωσης, όπως αυτές εξετάσθηκαν από την αρμόδια επιτροπή.

Η Ένωση φέρεται λοιπόν να κατεβαίνει στη διαπραγμάτευση προτείνοντας μείωση του βασικού μηνιαίου μισθού για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο, πάγωμα των μισθών για όσους ήδη εργάζονται σε ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και πάγωμα των επιδομάτων που έχουν να κάνουν με τις λεγόμενες ωριμάνσεις.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν επιβεβλημένες τις προαναφερόμενες αναπροσαρμογές των συμβάσεων, καθότι όπως τονίζουν ο κλάδος ήδη πιέζεται λόγω της κρίσης, γεγονός το οποίο φαίνεται από τη πτώση που εμφανίζει η παραγωγή σε όλους τους βασικούς τομείς ασφάλισης, από την αύξηση των ακυρώσεων, τις αρνητικές υπεραξίες από τις επενδύσεις και, βέβαια, από το PSI plus που έχει γυρίσει σε αρνητικά τα καθαρά αποτελέσματα των περισσοτέρων εταιρειών.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι πρόθεση της Ένωσης είναι να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους εργαζόμενους και γι΄ αυτό δεν αποκλείουν η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα.