Ακριβότερα ασφάλιστρα από το τέλος του 2012 για τις γυναίκες

Ακριβότερα ασφάλιστρα έως και 30% στα προγράμματα ζωής και 11% στο αυτοκίνητο θα πληρώνουν οι γυναίκες από το τέλος του 2012, μετά την κατάργηση της δυνατότητας που έχουν οι ασφαλιστές να τιμολογούν τον ασφαλιστικό κίνδυνο με βάση το φύλο. 

Αυτό προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων Oxera για λογαριασμό της γερμανικής ασφαλιστικής ένωσης GDV και η οποία παρουσιάστηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών (CEA). 

Η μελέτη βασίστηκε στην οικονομική ανάλυση των στοιχείων από ένα δείγμα ευρωπαϊκών χωρών μετά την προσφυγή της Ένωσης Καταναλωτών του Βελγίου Test Achats στο συνταγματικό δικαστήριο, που απαγόρευσε τη δυνατότητα των κρατών μελών να παρεκκλίνουν από την αρχή της ίσης μεταχείρισης στην τιμολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων, που ρητά προέβλεπε η κοινοτική οδηγία 2004/13.

Η σχετική απόφαση καταργεί ουσιαστικά την υιοθέτηση κριτηρίων, όπως είναι το φύλο στην ανάληψη κινδύνου και αναμένεται σύμφωνα με τη CEA να οδηγήσει σε άνοδο των ασφαλίστρων για μια κατηγορία προϊόντων, αλλά και να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τα μαρκοπρόθεσμα προγράμματα ζωής.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Oxera οι γυναίκες θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξήσεις έως και 30% στα προγράμματα ζωής, ενώ αντίθετα οι άνδρες θα επωφεληθούν μέσα από μικρότερες μειώσεις της τάξης του 5% στα συνταξιοδοτικά προγράμματα. Στον κλάδο αυτοκινήτου όπου ειδικά οι νέες γυναίκες θεωρούνται συντηρητικότεροι οδηγοί, οι αυξήσεις υπολογίζονται στο 11%.
«Η χρήση στατιστικών στοιχείων είναι απαραίτητη για την αναλογιστική επιστήμη» υποστήριξε η γενική διευθύντρια της CEA κ. Michaela Koller, η οποία αν και σημείωσε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία θα προσαρμοστεί στη σχετική απόφαση, επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν κατανοητές οι συνέπειες της εφαρμογής της για τους καταναλωτές και τους ασφαλιστές. Στο πλαίσιο αυτό η CEA στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι οι ασφαλιστές μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ηλικία και την αναπηρία ως παράγοντες κινδύνου ανάλογα με την περίπτωση.

«Η απαγόρευση για τη χρήση της ηλικίας ή της αναπηρίας στην τιμολόγηση θα μπορούσε να υπονομεύσει το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο ασφάλισης σε βάρος των καταναλωτών» κατέληξε η Koller και πρόσθεσε ότι «μια τέτοια απαγόρευση θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην πρόσβαση στην ιδιωτική ασφάλιση».