Jurgen Creutzmann: Τα μονοπώλια χάνουν συνεχώς έδαφος ανά την Ευρώπη

Την πάγια θέση της Stanleybet περί ασυμβατότητας του ελληνικού μονοπωλίου επιβεβαίωσε ο εισηγητής της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή (IMCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Jürgen Creutzmann στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του Gaming Money Conference που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο Athenaeum Intercontinental. 

Ο επίτιμος προσκεκλημένος των διοργανωτών, Γερμανός Ευρωβουλευτής Jürgen Creutzmann που υπήρξε εισηγητής της Έκθεσης Ιδίας Πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε οτί  θα αποτελούσε έκπληξη για τον ίδιο αν η συγκεκριμένη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2011 εφαρμοστεί τελικά στην πράξη. Ο κ. Creutzmann εξέφρασε την άποψη ότι το ελληνικό μονοπώλιο δεν τελεί υπό την επίβλεψη μιας Δημόσιας Αρχής και δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τις αποφάσεις του ΔΕΕ. «Η ΟΠΑΠ Α.Ε., παρόλο που διατείνεται ότι προάγει το δημόσιο συμφέρον, είναι μια κερδοσκοπική εμπορική εταιρεία που λειτουργεί προς όφελος των μετόχων της. Συνεπώς, δε μπορεί να διατηρεί μονοπωλιακό δικαίωμα, το οποίο μάλιστα απέκτησε χωρίς ανταγωνιστική διαδικασία. Συν τοις άλλοις, οι αδειοδοτικές Αρχές πρέπει να λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια και να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες για όλους» τόνισε ο Ευρωβουλευτής, ο σημείωσε οτί  σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τα μονοπώλια χάνουν συνεχώς έδαφος και παραχωρούν τη θέση τους σε ρυθμισμένες και ανοικτές αγορές.

 «Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο είναι ότι υπάρχει ανάγκη για σχεδιασμό και υλοποίηση συνεκτικής και συνεπούς πολιτικής στην Ελλάδα. Δυστυχώς, το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αν και επί της αρχής αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση ρύθμισης της αγοράς διαδικτυακού αθλητικού στοιχηματισμού, την ίδια στιγμή αποκλείει τον μή διαδικτυακό αθλητικό στοιχηματισμό, γεγονός που είναι ήδη υπό αμφισβήτηση από νομικής άποψης» σημείωσε ο Διευθυντής Επικοινωνιών της Stanleybet, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης συμμετέχοντας σε πάνελ συζήτησης με θέμα «Το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για τα τυχερά παίγνια».   

Στο ίδιο πάνελ ο Avocatto Roberto Jacchia, Ιταλός δικηγόρος με δεκαετή εμπειρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) o οποίος κατά την τελευταία δεκαετία έχει χειριστεί και παραστεί για λογαριασμό της Stanleybet σε όλες τις Ιταλικές υποθέσεις Gambelli (C-243/01, 6 Νοεμ. 2003), Placanica (C-338/04, 6 Μαρ. 2007), Costa & Cifone (C-72/10 και C-77/10, 27 Οκτ. 2011) καθώς και στην υπόθεση Markus Stoss (C-316/07, 8 Σεπτ. 2010) ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στους ισχυρισμούς ότι το μονοπώλιο στο offline αθλητικό στοίχημα προς όφελος της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποτελεί μονόδρομο λόγω συμβατικών υποχρεώσεων έναντι της ΟΠΑΠ Α.Ε.  τις οποίες οφείλει να τηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο. «Προσωπικά μπορώ να δείξω κατανόηση πως το Ελληνικό Δημόσιο θεωρεί πως οφείλει  να τηρεί τέτοιου είδους δεσμεύσεις ακόμα και αν αντιτίθενται στο Κοινοτικό  Δίκαιο και τη νομολογία του ΔΕΕ. Δεν είμαι τόσο βέβαιος όμως πως το Δικαστήριο θα επιδείξει την ίδια κατανόηση εκδικάζοντας την υπόθεση!» σημείωσε ο κ. Jacchia.

Σε πάνελ με θέμα τις «Ευκαιρίες και προοπτικές της ρυθμισμένης αγοράς τυχερών παιγνίων», ο Επίκουρος Καθηγητής διοικητικού δικαίου στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κύριος Γιώργος Δελλής σημείωσε οτί  το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει αφενός εισπρακτικούς στόχους, αλλά και διευκολύνει εφετέρου τη διατήρηση του υφιστάμενου μονοπωλίου της ΟΠΑΠ Α.Ε.. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο νέος νόμος δεν συμβαδίζει με τους κανόνες που θέτει η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο απαιτεί διαφάνεια, ίση μεταχείριση και συνέπεια. Η ελληνική νομοθεσία δεν πληροί   κανένα από τα τρία αυτά ζητούμενα. Δε μπορείς να δημιουργείς μονοπώλιο και παράλληλα να επιτρέπεις στον κάτοχο του μονοπωλιακού δικαιώματος να έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και να διαφημίζεται χωρίς έλεγχο. Δε γίνεται να προικοδοτείς και να δίνεις κρατικές ενισχύσεις σε μια ιδιωτική εταιρεία. Και φυσικά, δε γίνεται να υπάρχουν διαφορές στο φορολογικό καθεστώς ανάμεσα στην ΟΠΑΠ Α.Ε. και τους υπόλοιπους παρόχους».