Αέρας αισιοδοξίας – Υποχώρηση του δολαρίου

Με ανανεωμένες διαθέσεις ξεκίνησε η νέα εβδομάδα καθώς αναπτερώνονται οι ελπίδες για επικείμενα νέα αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της Ευρωζώνης ενόψει του αυριανού Eurogroup. Διαρρέουσες φήμες γύρω από την ενίσχυση του EFSF αλλά και σχέδια του ΔΝΤ για δάνειο ύψους 600 δισ. ευρώ στην Ιταλία στήριξαν τα αισιόδοξα σενάρια, οδηγώντας σε έντονη ανοδική αντίδραση στις επενδύσεις ρίσκου, δηλαδή στο ευρώ, τη στερλίνα, τα commodity currencies, τις μετοχές και τα εμπορεύματα. Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι το έντονο ανοδικό ξέσπασμα θα έχει βραχυπρόθεσμη διάρκεια και στηρίζεται περισσότερο σε κάλυψη θέσεων short παρά σε μια πρωτογενή διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Παρ’ όλα αυτά οι ευρωπαίοι φέρονται να έχουν βρει κοινή γραμμή για τη μόχλευση του EFSF, ενώ Γερμανία και Γαλλία αναζητούν τρόπους ενίσχυσης της δημοσιονομικής ενσωμάτωσης με την πρώτη να φέρεται να εξετάζει αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Η διάχυτη αισιοδοξία δεν κάμφθηκε ούτε μετά τις αποθαρρυντικές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη παγκοσμίως αλλά και την Ευρωζώνη ειδικότερα, η οποία εκτιμά ότι διανύει περίοδο ήπιας ύφεσης. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση, «συγκρατώντας» τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Για την Ευρωζώνη αναμένει το ΑΕΠ στο 1,6% το 2011 και στο 0,2% το 2012. Η Γερμανία φαίνεται να έχει εισέλθει σε ήπια ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η Γαλλία «δεν έχει περιθώρια οικονομικής στήριξης χωρίς να διακινδυνεύσει την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ».

Έτσι, το ευρώ έβαλε πλώρη προς τα 1,3400 δολάρια. Η ισοτιμία άνοιξε στο 1,3313 για να σκαρφαλώσει μέχρι και τα 1,3398 δολάρια. Το ευρώ κερδίζει και έναντι του γεν, δοκιμάζοντας, χωρίς να ξεπερνά τα 104,00 γεν. Σε γενικές γραμμές δολάριο και γεν βρίσκονται υπό πίεση, ενώ αντίθετα άνοδο σημειώνει το ελβετικό φράγκο έναντι των βασικών νομισμάτων. Η ανανέωση του ρίσκου ενισχύει φυσικά και τα commodity currencies με την ισοτιμία AUDUSD να διαπραγματεύεται πάνω από το 0,9900. Η στερλίνα ξεπέρασε το κρίσιμο επίπεδο του 1,5550 έναντι του δολαρίου. Έντονη ήταν και η ανοδική πορεία των εμπορευμάτων με το αργό να «πιάνει» τα 100 δολάρια.