Στις αστυνομικές αρχές η υπόθεση «Πρώτη» και Χριστοφή-Κωνσταντίνου

Στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών μπαίνει τις επόμενες μέρες το επιχειρηματικό και φιλικό περιβάλλον του Λάμπρου Χριστοφή και του Γιώργου Κωνσταντίνου, ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς έγινε ποσό περίπου 6 εκατ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με καταγγελία, θα έπρεπε να δοθεί σε εταιρεία ως προκαταβολή για συμφωνία 25 εκατ. ευρώ που αφορούσε ακίνητα στη Ρουμανία. 

Εν τω μεταξύ το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας το Σάββατο το πρωί ενέκρινε το αίτημα της αστυνομίας για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης για περίοδο οκτώ ημερών του επιχειρηματία Λάμπρου Χριστοφή και του Γιώργου Κωνσταντίνου εκ των διευθυντών της Advantage Capital

Η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου ήταν μακρά και κράτησε περίπου πέντε ώρες με τους δικηγόρους των συλληφθέντων να αντεξετάζουν επί ώρες την αστυνομικό που ζήτησε το αίτημα της προσωποκράτησης. 

Η εν λόγω αγορά έγινε για λογαριασμό της Πρώτης Ανώνυμης Ασφαλιστικής, αλλά ποσό περίπου 6 εκατ. ευρώ που θα ήταν η προκαταβολή φαίνεται πως στάλθηκε στην Advantage Capital αλλά δεν δόθηκε ποτέ στον πωλητή των ακινήτων, όπως τουλάχιστον κατήγγειλε ο ίδιος.

Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση εδώ και έξι μήνες περίπου, ωστόσο, όπως ειπώθηκε την Παρασκευή στο δικαστήριο, υπάρχει ακόμα αρκετό αστυνομικό έργο να διενεργηθεί γι’  αυτό άλλωστε και εγκρίθηκε το αίτημα για κράτηση των δύο υπόπτων για περίοδο εφτά ημερών.

Ένα από τα πλέον σημαντικά στοιχεία που αναζητεί το γραφείο διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος του αρχηγείου αστυνομίας, είναι ο ίδιος ο φάκελος της συμφωνίας ο οποίος απουσίαζε από τα γραφεία της Advantage το μεσημέρι της Πέμπτης όταν και συνελήφθησαν οι κ.κ. Χριστοφή και Κωνσταντίνου.

Τεχνικοί του αρχηγείου ήδη ελέγχουν τα αρχεία υπολογιστών που παραλήφθηκαν από την Advantage αλλά και από άλλη εταιρεία του Λ. Χριστοφή.

Η αστυνομία, αναμένεται να λάβει καταθέσεις από πενήντα άτομα, υπαλλήλους αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος των υπόπτων. Παράλληλα, θα γίνει έρευνα σε εταιρείες του Λάμπρου Χριστοφή, στις οποίες φαίνεται να κατέληξε μέρος των 6εκ. καθώς και σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Σκοπός της αστυνομίας είναι να βρεθεί η τελική κατάληξη των χρημάτων αυτών.

Οι εξετάσεις επεκτείνονται και στην Ελλάδα προκειμένου να εξακριβωθεί αν το ποσό των 6 εκατ. ευρώ όντως διατέθηκε από την Πρώτη Ασφαλιστική προς της Advantage αλλά και ποια άτομα από την ασφαλιστική είχαν την ευθύνη για τη συμφωνία.

Για το Λάμπρο Χριστοφή λειτούργησε μπούμερανγκ η δήλωση του ότι ζει στο Λονδίνο, αφού οι αστυνομικές αρχές το χρησιμοποίησαν για να πείσουν το δικαστήριο ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό.

Από την πρώτη κατάθεση του Λ. Χριστοφή φαίνεται πως προκύπτουν ορισμένες ασάφειες οι οποίες πρέπει να τύχουν διερεύνησης. Αρχικά ανέφερε πως ο ίδιος είχε παραιτηθεί από την εταιρεία το 2008. Μετά ανέφερε πως ενημερώθηκε για τα έξι εκατομμύρια που μεταφέρθηκαν στους λογαριασμούς της Advantage τον Μάη και Ιούνιο του 2009 στα πλαίσια απλής πληροφόρησης σαν πρώην διευθύνων σύμβουλος.
 
Στη συνέχεια όμως, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, δήλωσε πως υπέγραφε την κάθε λήψη χρημάτων. Χαρακτήρισε επίσης φυσιολογική τη μεταφορά χρημάτων σε εταιρείες του αφού η Advantage ήταν μέτοχος σε αρκετές από αυτές. Το ερώτημα είναι πως παραλάμβανε χρήματα το 2009 όταν λίγο πριν, φαίνεται να είχε πει πως από το 2008 δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με την εταιρεία.