Στην «πρέσα» το ευρώ με φόντο την Ιταλία

Αρνητικό είναι το κλίμα που επικρατεί στις αγορές με την προσοχή να στρέφεται και πάλι στις αγορές ομολόγων μετά και την απογοητευτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων και ομολόγων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιταλία. Πριν τη δημοπρασία η απόδοση του ιταλικού 2ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, αν και αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η σταδιακή διεύρυνση στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων από τη δημοπρασία 10ετών ομολόγων της περασμένης Τετάρτης και έπειτα. 

Το ευρώ δέχεται σημαντικές πιέσεις έναντι όλων των βασικών νομισμάτων, διασπώντας προς τα κάτω και το επίπεδο του 1,3230 έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία EURGBP υποχωρεί στην περιοχή του 0,8558, ενώ το ζεύγος EURJPY διαπραγματεύεται με πτώση προς τα 102,50 γεν.

Όλα αυτά αποτελούν «καθρέφτη» της αδυναμίας των ηγετών της ΕΕ να συγκρατήσουν την κρίση με τους επενδυτές να μην εμπιστεύονται πλέον τα κρατικά ομόλογα, όχι μόνο χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και του πυρήνα της Ευρώπης. Παρατηρούμε ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σκαρφαλώνει σταδιακά φτάνοντας σήμερα το 2,23% από το 1,92% στις 22 Νοεμβρίου.

Τα επενδυτικά βλέμματα έχουν στραφεί σήμερα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Στην Ουγγαρία οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά και τα CDS ανήλθαν σε νέα ρεκόρ. Ειδικότερα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διευρύνθηκε κατά 98 μονάδες βάσης στο 9,87%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε junk από τη Moody’s. «Τα πρόσφατα αιτήματα της Ουγγαρίας για παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ και την ΕΕ αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα δανεισμού της χώρας», αναφέρει στην αξιολόγησή του ο οίκος. Η υποβάθμιση οδήγησε το χρηματιστήριο της χώρας σε βουτιά 4%, ενώ το ουγγρικό φιορίνι βρέθηκε να χάνει έως και 1,6% έναντι του ευρώ.

Στην Ιταλία, από τη δημοπρασία 2ετών ομολόγων αντλήθηκαν 2 δισ. ευρώ με το κόστος δανεισμού, όμως, να αγγίζει το 7,81%. Από την πώληση 6μηνων έντοκων γραμματίων αντλήθηκαν 8 δισ. ευρώ με μέση απόδοση 6,504% από 3,52% αντίστοιχης δημοπρασίας του Οκτωβρίου.

Η εξεύρεση συμφωνίας ως προς το ρόλο της ΕΚΤ κρίνεται πλέον επιτακτική, ενώ μετά από δημοσίευμα που θέλει την Ολλανδία να προωθεί την ιδέα η ΕΚΤ να αποτελέσει τον «τελικό δανειστή» της Ευρωζώνης, παρεκκλίνοντας από την αρχική αντίθεσή της, η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Στην αγορά συναλλάγματος ξεχωρίζει και η ισοτιμία GBPCHF αλλά και USDCHF με το ελβετικό φράγκο να υποχωρεί καθώς φήμες θέλουν την Τράπεζα της Ελβετίας να συνεχίζει να παρεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος.