Προς τα χαμηλά του Οκτωβρίου υποχωρούν τα νομίσματα σε σχέση με το δολάριο

Τα βασικά νομίσματα εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά έναντι του δολαρίου στην εκπνοή της εβδομάδας και, όπως φαίνεται, θα δοκιμάσουν τα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου. 

Σειρά παραγόντων οδήγησε στο νέο κύμα ρευστοποιήσεων όπως ήταν η αντίρρηση της Merkel για την έκδοση ευρωομολόγου και η ένστασή της για το ρόλο της ΕΚΤ ως «τελική λύση» στην κρίση καθώς και η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Fitch στην κατηγορία junk. 

Σε αυτό το αποθαρρυντικό μείγμα ήρθαν να προστεθούν σχόλια του Miles της BoE για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης καθώς και αρνητικά σχόλια για την ιαπωνική οικονομία. 

Ωστόσο, δημοσίευμα των FT αναφέρει ότι η Ολλανδία στηρίζει την ιδέα η ΕΚΤ να γίνει ο «τελικός δανειστής» της Ευρωζώνης, κάτι που ενδεχομένως να στηρίξει το ενιαίο νόμισμα δεδομένου ότι μέχρι πρότινος η Ολλανδία είχε απορρίψει σθεναρά κάτι τέτοιο. Η ολλανδική αυτή «χειρονομία» θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στη Γερμανία να αλλάξει τη στάση της.

Το ευρώ παραμένει υπό πίεση με την όποια ανοδική αντίδραση επιχειρεί να συναντά εμπόδια και τελικά το νόμισμα να ετοιμάζεται να δοκιμάσει πάλι τα χαμηλά του Οκτωβρίου στο 1,3145. Στις αγορές επικρατεί ηρεμία λόγω και της γιορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Μεικτές τάσεις επικρατούν στα εμπορεύματα.