Χ.Α.: Κίνδυνος για νέο γύρο αποεπένδυσης των ξένων χαρτοφυλακίων

Απαξιωτική είναι η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που βυθίστηκε σε νέο χαμηλό 18 ετών και νέο αρνητικό ρεκόρ κεφαλαιοποίησης (27 δισ. ευρώ), που αντιστοιχεί πλέον στο 12% του φετινού ΑΕΠ της χώρας.

Οι ιδιαίτερα χαμηλοί τζίροι που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα (37 δισ. η μέση αξία συναλλαγών ανά συνεδρίαση) αποτυπώνουν την αποχή των ξένων επενδυτών, ενώ πολλοί φοβούνται ένα νέο γύρο αποεπένδυσης των όποιων ξένων χαρτοφυλακίων επενδύουν ακόμη στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. 

Οι ελληνικές μετοχές μένουν «ορφανές», επισημαίνουν επενδυτικοί κύκλοι από το Λονδίνο, σχολιάζοντας την αφαίρεση από τον πανευρωπαϊκό δείκτη MSCI Global Standard Indices των Alpha Bank, Κύπρου, Eurobank και ΔΕΗ. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψει ένας νέος κύκλος αποεπένδυσης των ξένων από το Χρηματιστήριο, καθώς τα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα χαρτοφυλάκια, που συνήθως ακολουθούν τους δείκτες-βαρόμετρα, όπως θεωρείται ο MSCI, θέλοντας και μη, θα αναγκαστούν να μειώσουν τις θέσεις τους.

«Τεστάρει» τα χαμηλά των 700 μονάδων

Η δυναμική που πλέον διαμορφώνεται στο Γενικό Δείκτη είναι πτωτική, με πολύ αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης και ίσως διάσπασης των φετινών χαμηλών επιπέδων (701 μονάδες). Σύμφωνα με την Emporiki Bank, αρνητική εξέλιξη αποτελεί η διάσπαση της στήριξης των 750- 740 μονάδων, η οποία όμως δεν συνοδεύθηκε από αύξηση του όγκου των συναλλαγών, γεγονός που δεν αποκλείει την περίπτωση να είναι «πλασματική» η διάσπαση. Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, τίθεται υπό αμφισβήτηση το ισχύον σενάριο, ότι έχει ήδη σημειωθεί το χαμηλότερο σημείο για το 2011 και βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία μιας ισχυρής βάσης τιμών γύρω στις 775 μονάδες. Αν δεν επανέλθει άμεσα ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 740 μονάδων, θα αυξηθούν σημαντικά οι πιθανότητες υποχώρησης προς τη ζώνη των 685-655 μονάδων.

Αφήνουν τις αγορές στην τύχη τους!

Την ίδια ώρα οι επενδυτές εγκαταλείπουν την Ευρώπη, όπως δείχνει η μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων φαίνεται να έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ενώ η κρίση χρέους χτυπά και το σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.

 Και ενώ εξελίσσεται αυτό το «σπιράλ θανάτου» με τους επενδυτές να απομακρύνονται από τα ριψοκίνδυνα assets, Γερμανία και Γαλλία επιδίδονται σε μια, εκτός τόπου και χρόνου, ρητορική.

«Μήλον της έριδος» είναι η θέση της ΕΚΤ στο σκηνικό αυτό, με τη Γερμανία να μη θέλει ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της στην αγορά ομολόγων και τα χρέη των αδύναμων της Ευρωζώνης, ενώ η Γαλλία ζητά το αντίθετο για να σωθεί, διασφαλίζοντας τις τράπεζές της ενάντια σε ένα καταστροφικό ντόμινο. Και όλα αυτά εξελίσσονται, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις των αναλυτών πως ο χρόνος τελειώνει για την Ευρώπη.