«Επισκόπηση (αντ)ασφαλιστικής αγοράς»

Tου Γιάννη Κακαβίτσα, Διευθυντή Συμβατικών Αντασφαλίσεων, AonBenfieldGreece
 
Υπό συνθήκες αντιφατικού κλίματος έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ασφαλιστών και αντασφαλιστικών εταιριών για την ανανέωση των αντασφαλιστικών συμβάσεων για το έτος 2012.
 
Όπως και κάθε χρόνο, η περίοδος αυτή, για την Ελληνική αγορά, σηματοδοτείται από το Συνέδριο της Ύδρας, το οποίο φέτος έλαβε χώρα στις αρχές Σεπτεμβρίου σε ένα μάλλον υποτονικό κλίμα αφού η αντασφαλιστική αγορά δεν ήταν έτοιμη να «σκληρύνει» και να επιβάλλει δυσμενέστερους όρους για το επόμενο έτος. Παράλληλα η Ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν ήταν έτοιμη να προτείνει αλλαγές σε μια χρονική στιγμή η οποία συμπίπτει με το τέλος της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών και απέχει από το τέλος του έτους.
 
Το παγκόσμιο συνέδριο στο Μονακό, το οποίο έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο, επιβεβαίωσε την τάση που υπαγορεύει ότι η αντασφαλιστική αγορά, παρά τις ζημιές του τελευταίου δωδεκαμήνου, εξακολουθεί να διάγει γενικώς μία σχετικά «σταθερή» πορεία.
 
Παρόμοια συμπεράσματα έχουν εξαχθεί και από τις συναντήσεις των ασφαλιστών – αντασφαλιστών στο BadenBaden την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.
 
Φυσικά τα συμπεράσματα αυτά αφορούν μία γενική τάση και δεν αποκλείουν την εμφάνιση αποκλίσεων (αυξήσεων) των αντασφαλίστρων κατά π.χ. ενδεικτικά 5%-10%, ούτε εκφράζουν πιθανές συμπεριφορές οι οποίες προσιδιάζουν σε ειδικές περιπτώσεις.
 
Για παράδειγμα, η αναμενόμενη αύξηση των ορίων ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων αναμένεται να οδηγήσει σε τυχόν μικρή αύξηση των αντασφαλίστρων του κλάδου ανεξαρτήτως της εμπειρίας των ζημιών.
 
Εν τούτοις, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά δημιουργούν αρνητικές συνθήκες αφού όλο και περισσότεροι αντασφαλιστές αμφισβητούν το καθεστώς της υγιούς κατάστασης-λειτουργίας της Ελληνικής οικονομίας και της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.
 
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται να συμβούν γεγονότα τα οποία μπορούν να ανατρέψουν το υπάρχον κλίμα.
 
Το ενδεχόμενο αυτό πάντως συγκεντρώνει σχετικά μικρή πιθανότητα και επομένως οι εξελίξεις αναμένονται εν γένει ομαλές.