Χάνει έδαφος ο κλάδος ζωής στη Δυτική Ευρώπη

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για τον ασφαλιστικό κλάδο ζωής στις ώριμες αγορές της Δυτικής Ευρώπης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της MetLife Alico, που εκτιμά ότι η μείωση θα φτάσει ακόμη και το 25% σε ορισμένες αγορές. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γαλλίας, στην οποία τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής τον Αύγουστο του 2011 υποχώρησαν κατά 50%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ η μεσοσταθμική υποχώρηση των εργασιών για το 2011 υπολογίζεται στο 5% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η μείωση στην Πορτογαλία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 40%, ενώ πάνω από το 20% υπολογίζεται η πτώση των προϊόντων κινδύνου στην Ιταλία και στο 3,5% στην Ισπανία. 

Ανάχωμα στην πτώση των ώριμων αγορών της Δυτικής Ευρώπης, αναμένεται να αποτελέσουν οι αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που επανακάπτουν σταδιακά από την ύφεση, ενώ σημαντική ώθηση προσδοκάται από τις νεοεισερχόμενες μεγάλες αγορές, όπως η Ρωσία. Η επανάκαμψη των οικονομιών της ΚΑ Ευρώπης αναμένεται να αντισταθμίζει την αναιμική ανάκαμψη των ώριμων αγορών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανάλυση της Swiss Re, τα ασφάλιστρα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης επανέκαμψαν to 2010 σε θετικό ρυθμό της τάξης του 5,7% έναντι υποχώρησης 19% το 2009. Τα συνολικά ασφάλιστρα ενισχύθηκαν κατά 34% στη Ρωσία, κατά 16% στην Τσεχία και 25% στις Βαλτικές χώρες, επανακάπτοντας από τη δραματική πτώση του 30% που είχε σημειωθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Στην Πολωνία τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 1,9% και ενισχύθηκαν από τις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων, ενώ ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 16% κατέγραψαν οι εργασίες στην Τσεχία. Παρόμοια ήταν η τάση στην Ουγγαρία που σημείωσε αύξηση των εργασιών κατά 3,4%, καθοφηγούμενη από την ενίσχυση των προγραμμάτων εφάπαξ καταβολών, ενώ αντίθετα πτωτική ήταν η τάση στη Ρουμανία, εξαιτίας της αδύναμης οικονομικής κατάστασης. 

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανάλυση της Swiss Re, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος επιμένει σε επανάκαμψη των ρυθμών ανάπτυξης, η επαναφορά στα επίπεδα προ κρίσης, με δεδομένη την ύφεση και το υφηλό επίπεδο δανεισμού των νοικοκυριών σε αρκετές από τις αυτές τις χώρες, θα αποκατασταθεί σταδιακά. Η ανάπτυξη του 2010 ήταν κυρίως αποτέλεσμα των πωλήσεων σε αποταμιευτικά προγράμματα μικρής διάρκειας, σε αντίθετη με τις πωλήσεις των επενδυτικών προγραμμάτων που συνέχισαν να κινούνται πτωτικά.