Πέντε παρεμβάσεις θα ζητήσει η ΕΑΕΕ από τη νέα κυβέρνηση

Σε πέντε βασικά σημεία θα επικεντρώσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος τη στρατηγική της, εφόσον δημιουργηθεί το πρώτο πλαίσιο επικοινωνίας με τη νέα κυβέρνηση, πλαίσιο το οποίο θα αφορά στη στήριξη του κλάδου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στις προτεραιότητες της Ένωσης περιλαμβάνονται:
-          Οι επιπτώσεις στην ασφαλιστική βιομηχανία από την εφαρμογή του PSI (πρόγραμμα κουρέματος των ελληνικών ομολόγων).
-          Η ζημία που προκαλείται στον κλάδο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές των φορολογικών κινήτρων για δαπάνες οι οποίες αντιστοιχούν στην ιδιωτική ασφάλιση.
-          Το ανοικτό θέμα του Επικουρικού Κεφαλαίου για το οποίο εκκρεμεί νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει τη θεσμοθέτηση πλαφόν στις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις.
-          Το ζήτημα των ανώτατων εγγυημένων επιτοκίων, που πλέον πολύ δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες.
-          Το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στην ιδιωτική ασφάλιση και ειδικότερα οι ρυθμίσεις που προβλέπουν περιορισμούς στις αυξήσεις ασφαλίστρων στον κλάδο Υγείας, και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη μετακίνηση χαρτοφυλακίων Ζωής μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών.

Στην παρούσα φάση πάντως, κύρια προτεραιότητα για την Ένωση αποτελεί το ζήτημα των ομολόγων, ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι στο πλαίσιο προγραμματισμένης διευρυμένης συνάντησης εκπροσώπων ασφαλιστικών εταιρειών.

Στο μεταξύ ασφαλιστική αγορά έχει ήδη διαμηνύσει προς την Τράπεζα της Ελλάδος ότι ο κλάδος έχει ανάγκη στήριξης, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το βάρος του κουρέματος. Τα περισσότερα προβλήματα φαίνεται ότι τα αντιμετωπίζουν κυρίως μικρότερες εταιρείες, σχήματα δηλαδή τα οποία δεν έχουν την κάλυψη μιας πολυεθνικής δύναμης, ούτε ενός τραπεζικού ομίλου. Όσο για την έκθεσή τους σε ομόλογα, υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.