Κερδίζει πόντους στη διεθνή σκακιέρα η MetLife Alico Ελλάδος

Σε θυγατρική εταιρεία του ομίλου της MetLife μετασχηματίζεται η MetLife Alico Ελλάδος, εγκαταλείποντας το σχήμα του υποκαταστήματος με βάση το οποίο λειτουργεί από το 1964. Η απόφαση αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2013 και εντάσσεται στην πολιτική του ομίλου για την αποτελεσματικότερη προσαρμογή του στο νέο εποπτικό πλαίσιο της Solvency II. Όπως εξήγησε ο CEO του ομίλου επικεφαλής της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κ. Ανδρέας Βασιλείου στο διεθνές συμπόσιο που πραγματοποιεί ο όμιλος της MetLife Alico στη Νέα Υόρκη, από το 2013, τα υποκαταστήματα θα ελέγχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το σύνολο των εταιρειών στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα λειτουργεί με τη μορφή θυγατρικών, υιοθετώντας το νέο κανονιστικό πλαίσιο, για το οποίο ο όμιλος έχει ήδη προετοιμαστεί. 

Η Ελλάδα διατηρεί το ρόλο του κέντρου της ευρύτερης περιοχής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στην οποία ο νέος διευρυμένος όμιλος της MetLife μετά την εξαγορά της Alico, δραστηριοποιείται σε 13 χώρες.

Η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 αναπτύσσεται με ρυθμούς 10,6% σε σχέση με το 1,3% της υπόλοιπης αγοράς, ενώ το μερίδιο αγοράς του ομίλου αυξήθηκε το 2010 στο 7% έναντι 6,5% την περίοδο 2008-2009. Σε έξι από τις 13 αγοράς, η MetLife Alico έχει διψήφιο μερίδιο αγοράς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στην οποία το μερίδιο αγοράς ξεπέρασε το 2010 το 14%, ενώ η μεγαλύτερη αγορά παραμένει αυτή της Πολωνίας και της Ρωσίας, στις οποίες τα μερίδια αγοράς διαμορφώθηκαν στο 4,2% και 14,6% αντίστοιχα. 

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της MetLife Alico κ. Bill Toppeta, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει την ύφεση και επέμεινε στη σημασία που αποδίδει ο όμιλος στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή ενδιαφέροντος μετά την Ιαπωνία, που συνεχίζει να αποτελεί την πιο κερδοφόρα δραστηριότητα του ομίλου.  

Με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 12,5 δις δολάρια, 2.200 εργαζόμενους και δίκτυο που αριθμεί 3.660 συνεργαζόμενους agent, ο όμιλος σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου εξετάζει τις δυνατότητες εξαγορών στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας του και της αναζήτησης ευκαιριών, που ανοίγει και στην Ελλάδα ο μετασχηματισμός του χρηματοοικονομικού τομέα. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί η εμπειρία της MetLife, αλλά και η επάρκεια κεφαλαίων του ομίλου, ο οποίος διαθέτει διπλάσιο περιθώριο φερεγγυότητας, αποτελεσματική διασπορά του κινδύνου με συντηρητικές επενδυτικές επιλογές και γεωγραφική κατανομή σε πάνω από 50 χώρες.