Ξεκίνησε ένα ιστορικά κρίσιμο τετράμηνο

Ικανοποίηση (μέχρι και ενθουσιασμός) επικρατεί στην αγορά μετά τη συμφωνία ΠΑΣΟΚΝΔ για μεταβατική κυβέρνηση ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Όμως, όπως παρατηρούν αρκετοί αναλυτές, αυτό αποτελεί μια πρόσκαιρη μόνο λύση. Και βεβαίως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα έχει ήδη εισέλθει ουσιαστικά σε μια τετράμηνη προεκλογική περίοδο.

Το στοίχημα της νέας κυβέρνησης, αλλά κυρίως των δύο μεγάλων κομμάτων που τη στηρίζουν, είναι να προχωρήσει χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να υπολογίζει την ανάληψη πολιτικού κόστους, με το βλέμμα στις εκλογές, που θα γίνουν μάλλον στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Κάτι τέτοιο θα βύθιζε ακόμη περισσότερο στην αναξιοπιστία την Ελλάδα, τη στιγμή που Μέρκελ και Σαρκοζί σπάνε το «ταμπού» της Ευρωζώνης: τη χρεωκοπία της Ελλάδας και την έξοδο από το ευρώ, μια πιθανότητα που έχει συζητηθεί εδώ και καιρό «πριβέ» και τώρα τη συζητούν και δημοσίως.

Όμως η συμφωνία δίνει μια μεγάλη «ανακούφιση», καθώς, έστω και την ύστατη ώρα, οι πολιτικοί μας έδειξαν να ακυρώνουν τα πιο άσχημα σενάρια για την οικονομία (χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ). Και δίνουν χρόνο στην Ελλάδα να πάει μέχρι το Μάρτιο, ελπίζουμε, με μια «πραγματική» κυβέρνηση, καθώς ακόμη και εάν η εκταμίευση της έκτης δόσης γίνει σύντομα πραγματικότητα, οι πολιτικές «καντρίλιες», εάν υπάρξουν, κινδυνεύουν να βάλουν σε περιπέτεια την Ελλάδα και να μηδενίσουν τις μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. 

Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, που να παίρνει πραγματικές αποφάσεις, τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς μέχρι τότε «παίζεται» η τύχη της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. 

Η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει ουσιαστικές αποφάσεις και να τις υλοποιεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να απορροφήσει, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, τα ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του PSI και την επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Το σύνολο των ποσών αυτών κινείται σε επίπεδο δεκαπλάσιο της 6ης δόσης, καθώς είναι 80 δισ. ευρώ.

Αν και οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να φέρουν τον πήχη των προσδοκιών υψηλότερα, πολλοί κίνδυνοι είναι μπροστά μας, όπως ο κίνδυνος που παραπέμπει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Τα κεφάλαια των τραπεζών είναι ελλιπή, καθώς λόγω του νέου «haircut» κατά 50% και της Blackrock, οι τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 20 δισ. νέα κεφάλαια, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να τα αναζητήσουν από ιδιωτική «δεξαμενή», ενώ αντιμετωπίζουν πλέον οξύ πρόβλημα και με τη ρευστότητα. Είναι προφανές ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διάγει τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία του.