Κοντά στην ώρα της συνεργασίας

– Μπορεί η ασφαλιστική αγορά να συνεχίζει την πορεία της, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει αναβρασμός. Απλά η κατάσταση είναι βουβή και ότι γίνεται περιβάλλεται από προσοχή και χαμηλούς τόνους.

– Νέα προϊόντα, «αποφόρτωση» των συμβολαίων από καλύψεις για λόγους μείωσης κόστους, είσοδος σε νέες διαδικασίες πωλήσεων και άλλα πολλά βρίσκονται στο «πακέτο» του προβληματισμού το οποίο είναι ήδη φορτωμένο με τα θέματα της εποπτείας και της συμμόρφωσης των εταιρειών σε αυτά.

– Το έδαφος «γλιστρά» πολύ και αυτό οδηγεί σε διαρκή προσπάθεια να διατηρηθούν τουλάχιστον οι ισορροπίες που έχουν μέχρι σήμερα δημιουργηθεί.

– Δεν είναι εύκολο αλλά οι έμπειροι της αγοράς χωρίς να φαίνεται και να γίνεται γνωστό κοπιάζουν για να παραμείνουν  στη θέση τους.

– Είναι η στιγμή που όποιος καταφέρει να μείνει στο «παιχνίδι» εξασφαλίζει μια θέση για τα επόμενα χρόνια. Όποιος δεν τα καταφέρει τώρα μειώνει τις πιθανότητες να αντέξει σε ένα οξύτερο μελλοντικό ανταγωνισμό.

– Κάποιοι ποντάρουν στον κλάδο αυτοκινήτου και κάποιοι άλλοι στον υγείας. Και αυτό συναρτάται περισσότερο με το μέγεθος της εταιρείας και τον μέχρι σήμερα προσανανατολισμό της.

– Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι όπως φαίνεται ποντάρουν σε όλο το φάσμα και εκεί ο ανταγωνισμός είναι σκληρός.

– Και για να τον ξεπεράσουν εξετάζουν το δίλημμα της αυτόνομης πορείας ή της συνεργασίας. Οι κουβέντες είναι πολλές και κρατούν μήνες.

– Πάει καιρός που επιχειρήθηκε συνεργασία. Πλησιάζει μάλλον η ώρα…